Linkovi

Mesić: Koalicija se neće raspasti zbog Sunčanog Hvara (31/1/03) - 2003-01-31


Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić ne vjeruje da bi se vladajuća koalicija mogla raspasti zbog planirane prodaje hvarskog hotelskog poduzeća Sunčani Hvar. "Prijevremeni izbori zbog Sunčanog Hvara - što vam pada na pamet" - kazao je novinarima.

Sudbina vladajuće koalicije biti će poznata sredinom idućeg tjedna. Do tada će trojica vladinih ministara, koji nisu sudjelovali u dosadašnjem postupku privatizicije, preispitati moguće propuste u odabiru kvalitetnije od dvije ponude pristigle na međunarodni natječaj.

Glavni koalicijski partner premijera Ivice Račana, predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić, tvrdi da međunarodni natjecaj nije bio regularan te da je ponuda slovenskog Kompasa bila bolja. Zlatko Tomčić je zaprijetio da će izići iz koalicije ako Vlada ne povuče odluku o prodaji "Sunčanog Hvara" Termama Čatež.

Predsjednik Mesić kazao je da se natječaj ne smije poništiti niti povlačiti odluka o prodaji ukoliko je postupak bio transparentan i u skladu sa zakonom.

"Ako je zakon negdje zaobiđen, ako postoje nove činjenice i dokazi da se moglo drugačije i da je trebalo raditi drugačije, logično je da se natječaj ponovi ili treba ići u nekakav drugi aranžman s drugim prijedlozima. Treba uzeti u obzir da je Sunčani Hvar kompleks hotela o kojem ovisi ne samo budućnost grada nego i otoka Hvara" - rekao je predsjednik države.

Slučaj Sunčanog Hvara inozemni investitori mogli bi shvatiti kao jasan signal nesigurne ulagačke klime u Hrvatskoj, smatra predsjednica HNS-a Vesna Pusić. Kao i predsjednik države, i Vesna Pusić procjenjuje da će koalicijski partneri pronaći kompromisno rješenje:

"Mislim da će koalicija izdržati do izbora. Pitanje je da li će izdržati do kraja godine, roka kojeg smo predvidjeli, ili će izbori biti ranije, iako, vjerujem da ne mogu biti bitno ranije. Po mom mišljenju, koalicija će izdržati do redovnih izbora. Državi su u interesu zdrave investicije u turizmu. Nezamislivo je da turističko poduzeće na Hvaru, jednoj od najpoželjnijih europskih destinacija ima milijunske gubitke" - kazala je za Glas Amerike Vesna Pusić.

XS
SM
MD
LG