Linkovi

el-Baradei: Bagdad inspektorima treba omogućiti veći pristup (31/1/03) - 2003-01-31


Irak mora dati inspektorima veći pristup prije nego što čelnici inspekcija razmotre ponudu Bagdada o njihovom dolasku na nove razgovore - izjavio je čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohammed el-Baradei.

Irak, kaže on, treba dopustiti održavanje razgovora između međunarodnih inspektora i znanstvenika – bez nazočnosti predstavnika iračkih vlasti. Irak također treba dopustiti prelijetanje izviđačkih zrakoplova.

Bagdad je jučer pozvao Hansa Blixa i Mohammeda el-Baradeia da dođu u Bagdad na nove razgovore prije nego što 14. veljače podnesu novo izvješće Vijeći sugurnosti.

******

Predsjednik Bush i britanski premijer Tony Blair sastaju se danas u Bijeloj kući. Njihov današnji razgovor smatra se posljednjim dijelom diplomatskih napora za mirno razoružanje Iraka.

Obojica čelnika su najavila uporabu sile ako se Saddam Hussein odbije razoružati. Međutim, britanski premijer je također dao do znanja da prije pokretanja vojnih udara treba u Ujedinjenim narodima usvojiti dodatne rezolucije, koje će autorizirati uporabu vojne sile.

Tijekom zaustavljanja u Madridu gospodin Blair je izjavio da je iračko razoružavanje neizbježno te da je na Bagdadu odluka hoće li do toga doći mirno ili silom.

******

Turska je pozvala Sjeverno-atlanski savez da joj priskoči u pomoć ako je Irak napadne u mogućem ratu.

Turski ministar vanjskih poslova Jasar Jakis je izjavio da bi “kredibilitet NATO-a pao na nulu” ako Savez ne obeća da će zaštititi Tursku.

Gospodin Jakis se danas sastao s ministrima vanjskih poslova Grčke i Italije, a glavne teme razgovora su bile iračka kriza i turski napori za priključenje Europskoj uniji.

XS
SM
MD
LG