Linkovi

Bush: Diplomaciji na raspolaganju tjedni, a ne mjeseci (31/1/03) - 2003-01-31


Predsjednik Bush nastavlja diplomatske konzultacije sa stranim čelnicima u vezi s iračkim problemom, naglašavajući da se radi o završnim pokušajima miroljubivog rješavanja problema.

Predsjednik Bush daje jasno na znanje da je preostali prostor za diplomatsko rješenje – mali. “U ovom se slučaju radi o tjednima, ne mjesecima,” rekao je gospodin Bush.

Obraćajući se novinarima u pauzi razgovora s talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem, predsjednik Bush nije ostavio prostora sumnji da mu ponestaje strpljenja. On je rekao da se pitanje Iraka mora riješiti. Upitan o mogućnosti odlaska iračkog čelnika Saddama Husseina u izgnanstvo, gospodin Bush je pozdravio takvo rješenje.

Američki predsjednik ovog će vikenda u Camp Davidu, nedaleko od Washingtona, razmatrati iračku krizu s predsjednikom britanske vlade Tonyjem Blairom. Na putu za Sjedinjene Države, gospodin Blair se sastao u Madridu sa španjolskim premijerom Joseom Mariom Aznarom. Dvojica čelnika – koja snažno podržavaju politiku predsjednika Busha – suglasila su se da bi uporaba sile u razoružavanju Iraka trebala imati podršku Ujedinjenih naroda.

XS
SM
MD
LG