Linkovi

Sjedinjene Države utrostručuju sredstva za borbu protiv AIDS-a u inozemstvu (31/1/03) - 2003-01-31


U nedavnom govoru o stanju nacije, predsjednik George Bush najavio je da će Sjedinjene Države "učiniti sve što je moguće kako bi se pomoglo zaraženima virusom HIV-a u Africi i na Karibima."

Predsjednik je obećao da će Sjedinjene Države za postizanje tog cilja izdvojiti 15 milijardi dolara. Do sada je za borbu protiv AIDS-a u inozemstvu Amerika godišnje izdvajala oko pet milijardi dolara.

Jedan od projekata koji je će biti dio novog paketa pomoći je odlazak medicinskih sestara u zabačena sela u Africi i na Karibima.

Plan predviđa pomoć za 14 zemalja. Gospodin Bush je rekao da bi se time spriječila oboljenje od AIDS-a oko sedam milijuna ljudi. Dva milijuna oboljelih počet će primati - za Treći svijet prilično skup - koktel lijekova koji produžava život zaraženih AIDS-om.

Američki je predsjednik u govoru u Kongresu rekao da će plan, osim materijalnih koristi, "oboljelima pružiti nadu, što je vrlo važno jer se epidemija AIDS-a događa u uvjetima općeg beznađa u Trećem svijetu."

Sjedinjene su Države do sada na projekte vezane za epidemiju AIDS-a u nerazvijenim zemljama godišnje trošile oko pet milijardi dolara. Prema tome, godišnji američki izdaci u borbi protiv AIDS-a u inozemstvu su utrostručeni.

Predsjednik Bush je izjavio da će od Kongresa zatražiti povećanje sredstava za borbu protiv AIDS-a i na domaćem planu. U sljedećoj fiskalnoj godini, kada su u pitanju domaće potrebe, na liječenje od AIDS-a kao i na znanstvena istraživanja u vezi s virusom HIV-a, Sjedinjene Države namjeravaju potrošiti 16 milijardi dolara. To predstavlja povećanje od sedam posto, u usporedbi s proračunom iz prošle fiskalne godine.

Predsjednik je također izjavio da je vlada ubrzala postupak za odobravanje novog testa za otkrivanje AIDS-a, koji vjerodostojne rezultate pruža u roku od 30 minuta. Ovaj bi test američki liječnici trebali početi koristiti uskoro.

XS
SM
MD
LG