Linkovi

NYT: 'Diplomatski prozor se zatvara ... a trenutak odluke sve je bliži.' (30/1/03) - 2003-01-30


Irak ne silazi s naslovnica američkih listova: "Christian Science Monitor" piše da je predsjednikovo nabrajanje razloga zbog kojih će možda doći do rata s Irakom promijenilo neka mišljenja u Sjedinjenim Državama, ali vrlo malo, ili nimalo, u svijetu. Iako je broj Amerikanaca koji bi podržali intervenciju protiv Iraka sada povećan sa 47 na 67 posto, u većem dijelu svijeta govor gospodina Busha nije nimalo ublažio skeptičnost javnosti i čelnika prema nužnosti invazije na Irak.

“Diplomatski prozor se zatvara” – citira "New York Times" riječi američkog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima Johna Negropontea, koji je upozorio da se “trenutak odluke ubrzano približava”. Zato će državni tajnik Colin Powell 5.veljače nastojati uvjeriti Vijeće sigurnosti da se Bagdad mora silom razoružati – piše newyorški list. Sjedinjene Države vjeruju da će obavještajni podaci koje će gospodin Powell predočiti članovima Vijeća utjecati na promjenu sadašnjeg raspoloženja u Ujedinjenim Narodima.

"Washington Post" piše da će mnogi od podataka koje će državni tajnik iznijeti u Vijeću sigurnosti već biti poznati diplomatima. To, međutim, ne predstavlja problem jer je glavna publika kojoj su nove informacije namijenjene – američka i europska javnost, piše washingtonski list. Došao je trenutak u kojem se treba odlučiti između razuvjeravanja skeptika i zaštite nekih obavještajnih metoda i izvora – piše "Washington Post".

XS
SM
MD
LG