Linkovi

Reakcije u Kongresu na predsjednikov govor (30/1/03) - 2003-01-30


Upozorenja koja je predsjednik Bush uputio Iraku u ovotjednom govoru naciji, te ih ponovio u jučerašnjem govoru u Michiganu, izazivaju reakcije među protivnicima rata u Zastupničkom domu Kongresa. Mnogi od njih traže da – ukoliko ne uspije misija međunarodnih inspektora za naoružanje – predsjednik ponovo dođe pred Kongres, gdje bi se ponovo glasalo o ratu protiv Iraka. Jedan od predlagača takvog postupka je senator Edward Kennedy, koga podržavaju mnogi demokrati i u Zastupničkom domu. Kongresmen Jay Inslee tvrdi da gospodin Bush nije na jasan i uvjerljiv način dokazao potrebu pokretanja vojne akcije.

“Predsjednik nije uspio uvjeriti u postojanje neposredne iračke prijetnje američkoj sigurnosti. Predsjednik nije uvjerio u postojanje bilo kakvih iračkih planova napada na Sjedinjene Države, ili njene saveznice,” kaže kongresmen Inslee.

U govoru koji je održao u Michiganu, predsjednik Bush je s podjednakom oštrinom - kao i u govoru naciji dan ranije - govorio o nužnosti razoružanja Iraka i uklanjanju Saddama Husseina s vlasti.

“On predstavlja opasnost ne samo za zemlje regije, nego – kako sam objasnio sinoć – predstavlja opasnost i za američki narod, zbog veza Bagdada s al-Qaidom i zbog prijašnjeg ponašanja. Problem s njim moramo riješiti. Moramo ga riješiti prije no što bude prekasno," izjavio je gospodin Bush.

Stajališta administracije predsjednika Busha glede Iraka nastavili su na Capitol Hillu obrazlagati ministar obrane Donald Rumsfeld i državni tajnik Colin Powell, koji su razgovarali s članovima Zastupničkog doma.

XS
SM
MD
LG