Linkovi

Suđenje Miloševiću: Optuženi održao lekciju o 'suvremenom demokratskom društvu' (30/1/03) - 2003-01-30


Ono malo detalja koji su se čuli na otvorenoj sjednici potvrdili su ponovno aktivnu ulogu Srbije i JNA u zbivanjima u Slavoniji, 1991. godine. Tužiteljstvo je pak ostalo bez jednog svjedoka - zaštićeni svjedok C-028 odustao je radi prijetnji.

Glavnina iskaza zaštićenog svjedoka C-13 odrađena je iza zatvorenih vrata kako bi mu se sakrio identitet tako da znamo samo da je riječ o, kako se sam predstavio, nekadašnjem sekretaru za unutarnje poslove SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem, koji je potom radio u hrvatskoj policiji.

Slobodan Milošević je, prihvaćajući se ispitivanja svjedoka, održao lekciju o zatvorenim sjednicama. "Suvremenom demokratskom društvu nije primjereno sakrivanje činjenica" - ustvrdio je optuženi i potom počeo nizati sve nepravde protiv Srba dok ga sudac Richard May nije prekinuo zatraživši konkretmija pitanja.

Slobodan Milošević je potom ironično komentirao "lažnu optužnicu i lažne svjedoke za nju", te se sudac zahvalio svjedoku. Svjedok je u iskazu potvrdio navode otpužnice. "JNA nije čuvala mir nego Srbe, JNA je trebala biti snaga koja štiti sve građane, no to ona nije činila" - ustvrdio je svjedok C-13.

Svjedok je također potvrdio kako je oružje stizalo iz Srbije, rasvijetlio ulogu Arkana i njegovih paramilitaraca i potrvdio usku suradnju "arkanovaca" i Jovice Stanišića, moćnog šefa srpske Službe državne sigurnosti oko koga svjedoci, očito, stežu krug dokaza o njegovoj izravnoj umiješanosti u kampanju nasilja.

Svjedok se prisjetio čak i Stanišićeve galame na srpske teritorijalce. "Zašto Vukovar još nije oslobođen", vikao je. Svjedok je izjavio kao su jedinice koje su sudjelovale u opsadi Vukovara redovno posjećivali najviši vojni i politički dužnosnici iz Srbije.

Dan je obilježila i informacija zastupnika Tužiteljstva Geoffreya Nicea da je jedan svjedok odustao od svjedočenja radi prijetnji. Radi se o zaštićenom, dakle tajnom "svjedoku C-028" koji je "u velikom strahu za vlastiti život i stoga nam više nije na raspolaganju", kazao je Nice.

Slobodan Milošević je i za ovo imao komentar: "ja za to nisam odgovoran, dao sam riječ da se takvim stvarima neću baviti i ona je jača od bilo kojeg vašeg zakona, stoga se potrudite utvrditi tko se bavi tim prljavim stvarima".

Suđenje Slobodanu Miloševiću se nastavlja.

XS
SM
MD
LG