Linkovi

'Nova Europa' podržava Washington - američki tisak o transatlantskim razmiricama (30/1/03) - 2003-01-30


Postoje li “stara” i “nova” Europa? Ovo je pitanje nametnula nedavna izjava američkog ministra obrane koji je Francusku i Njemačku – zbog njihova protivljenja ratu protiv Iraka – kritizirao kao zemlje “stare Europe”. Osam europskih država – od Britanije i Španjolske pa do Poljske i Češke – jučer je podržalo Sjedinjene Države u njihovom nastojanju da se razoruža irački režim. Kako odnose između dvije obale Atlantika komentiraju američki novinski uvodničari i komentatori?

Chicago Sun-Times: Sličnost jugoslavenske i iračke krize

“Korisno je poznavati povijest, ona nam pomaže da shvatimo motive nečijeg ponašanja” – piše uvodničar dnevnika Chicago Sun-Times. Sramežljivost europskih saveznika kada je u pitanju Irak postaje razumljiva kada se prisjetimo nedavne prošlosti - krvoprolića u bivšoj Jugoslaviji. Tada su – piše uvodničar čikaškog lista – Europljani bili u potpunosti neposobni da zaustave katastrofalni kolaps zemlje u vlastitom susjedstvu. Nakon dugogodišnjeg kršenja ruku i bespomoćnog gledanja što se događa, Europljani su na kraju bili sretni da Americi prepuste rješavanje problema.

Isti ti Europljani, koristeći se vetom u Vijeću sigurnosti, ne žele nauditi Saddamu Husseinu. Uvodničar Chicago Sun-Timesa pita se trebaju li uopće zemlje poput Francuske i Rusije biti stalne članice Vijeća sigurnosti. Zbog čega članice Vijeća sigurnosti, umjesto Francuske i Rusije, ne bi bile recimo Australija i Indija?

Pokažu li se Ujedinjeni narodi neefikasni u rješavanju iračke krize – kao što su bili u Ruandi, Somaliji ili sada na Srednjem istoku – Sjedinjene Države jednostavno trebaju napustiti Ujedinjene narode, a zemljište na Manhattanu, gdje se nalazi sjedište svjetske organizacije, treba prodati – kako bi služilo nekoj boljoj svrsi, predlaže uvodničar Chicago Sun-Timesa.

Applebaum: Rumsfeld je u pravu

Odnose na relaciji Amerika i Europa analiziraju i komentatori Washington Posta. Anne Applebaum smatra da je Donald Rumsfeld bio u pravu kada je Europu podijelio na “staru” i “novu”. S jedne strane su Francuska i Njemačka, koje su navikle da Europa na kraju postupa onako kako one žele – na stari, provjeren način. Novu Europu, smatra Anne Applebaum, čine Britanija, Španjolska, Italija, Danska te post-komunističke zemlje. “Radi se o državama koje su u ekonomskom i političkom smislu bliže američkim stajalištima – pogotovo kada je u pitanju razvoj tržišne ekonomije i borba protiv globalnog terorizma” – primjećuje kolumnistica Washington Posta.

Hoagland: Ne može se postupati na temelju zastarjelih strateških modela

“U ratu protiv terorizma predsjednik Bush je namjerno izabrao strategiju koja polarizira dosadašnja savezništva i stvara nova” – piše Jim Hoagland, vanjskopolitički komentator Washington Posta. Savezništva naime više nisu temeljena na zemljopisu – kao što je bio hladnoratovski NATO - već na strateškim interesima.

Zbog toga, novi američki strateški saveznici su države bivšeg komunističkog bloka u Srednjoj Europi, kao i Rusija, koje su svjesne opasnosti oružja za masovno uništavanje i vjerskog fanatizma. Saveznici su i zemlje poput Indije i Izraela – koje također znaju kakve katastrofalne posljedice može imati oružje za masovno uništavanje.

“Te zemlje razumiju o čemu govori predsjednik Bush. Zastupnici status-qua, postojećeg stanja – poput Njemačke i Francuske – mu se opiru. Međutim, svima je jasno da se u vrijeme globalnih promjena ne može postupati na temelju zastarjelih strateških modela” – piše u Washington Postu Jim Hoagland.

XS
SM
MD
LG