Linkovi

Ted Turner napušta AOL Time Warner (30/1/03) - 2003-01-30


Ted Turner, osnivač proslavljene televizijske mreže CNN, podnio je ostavku na položaj dopredsjendika najveće svjetske medijske kompanije AOL Time Warner. Sredinom je mjeseca glavni direktor AOL Time Warner Steve Case najavio povlačenje s čelnog mjesta u ovoj korporaciji. Do ovog je došlo nakon višestrukih financijskih gubitaka koje je ova kompanija ostvarila od spajanja Time Warnera s America Onlineom. AOL Time Warner je i u posljednjem tromjesečju ostvario značajan gubitak. Vijest o odlasku Teda Turnera nalazi se na naslovnicama mnogih današnjih američkih novinskih izdanja. U sljedećem prilogu osvrćemo se ukratko na životopis Teda Turnera.

Iako je službeno rečeno da Ted Turner odstupa s dužnosti stoga jer želi više vremena provoditi na svoje privatne i filantropske aktivnosti, poznavatelji prilika u ovom medisjkom divu kažu da do njegove ostavke dolazi zbog opetovanih razočaravajućih poslovnih rezultata. Najavaljena je i mogućnost da će ostati u Upravnom odboru kompanije. Smatra se da je gospodin Turner igrao ključnu ulogu u primoravanju Steva Casea da najavi ostavku.

I da nije bilo ovih posljednjih događaja u AOL Time Warneru, ime Teda Turnera spominjalo bi se u budućnosti kao jedne svestrane osobe koja se okušala u mnogim granama i uglavnom za redom doživljavala uspjehe. Rođen je 1938. godine u Cinncinatiju, u Ohiou. Tri je puta bio oženjen, otac je petero djece. Posljednja supruga mu je bila glumica Jane Fonda. Ono što vjerojatno zauzima najistaknutiji uspjeh u njegovom životu jest osnivanje kablovske televizijske mreže vijesti CNN 1980. godine. Ta TV postaja promijenila je način na koji se izvještava o aktualnim političkim događajima u Sjedinjenim Državama, a potom i u svijetu. CNN je svoj medijski vrhunac dostigao tijekom zaljevskog rata 1991. godine, a iste je godine časopis Time proglasio Teda Turnera osobom godine.

Karijeru je započeo kao računovođa u tvrci svog oca 1963. godine. Naslijedivši tvrtku sa sjedištem u Atlanti, Turner je u tom gradu kupio i košarkaški i baseball klub i lokalnu TV postaju, koja je poslije prerasla u televizijskog diva s nekoliko kablovskih kanala, uključujući TBS Superstation i kanal crtanih filmova Cartoon Network. Sve to vijeme Ted Turner je bio aktivan na filantropskom polju, a 1997. godine obećao je Ujedinjenim narodima milijardu dolara u obrocima od po stotinu milijuna godišnje. Osnovao je i Zakladu Turner koja je aktivna na ekološkom planu.

Uz sve to Ted Turner je i iskusan jedriličar. Godine 1977. osvojio je prestižni America's Cup sa svojom jedrilicom Courageous. No ni tu nije bio kao većina milijardera koji preuzimaju ulogu sponozora i čije se sudjelovanje u ovoj utrci svodi na ispisivanje čekova. Bio je kapetan jedrilice i predvodio je svoju posadu u pobjedi.

XS
SM
MD
LG