Linkovi

Kennedy: U rat samo s odobrenjem Kongresa (29/1/03) - 2003-01-29


Demokratski senator Ted Kennedy će Senatu Sjedinjenih Država podnijeti rezoluciju koja od predsjednika države traži da - prije poduzimanja vojne akcije protiv Iraka - dobije odobrenje od američkog Kongresa.

Senator iz savezne države Massachusetts izjavio je da želi vidjeti uvjerljive dokaze o "neposrednoj prijetnji koja dolazi iz Iraka, prije no što predsjednik pošalje vojsku u rat."

Međutim, prijedlog senatora Kennedyja o kongresnoj rezoluciji ne podržavaju republikanci, koji u Senatu imaju većinu. Čelnik senatoske većine, Bill Frist, izjavio je da je "predsjednik Bush u sinoćnjem govoru o stanju nacije vrlo uvjerljivo govorio o prijetnji koju Irak predstavlja za Ameriku."

Senator Frist je dodao da će predsjednik Bush donijeti odluku koja je u interesu sigurnosti zemlje. Gospodin Bush će povesti međunarodnu koaliciju koja će razoružati irački režim, prognozirao je senator Frist.

Demorkatski senator Kennedy prošle se godine neuspješno usprotivio rezoluciji Senata kojom su predsjedniku države dane ovlasti da protiv Iraka, ukoliko je to potrebno, upotrijebi vojnu silu.

XS
SM
MD
LG