Linkovi

Europa pozdravlja američku najavu novih dokaza o iračkom arsenalu (29/1/03) - 2003-01-29


Europa je pozdravila najavu Washingtona da će iduće srijede Vijeću sigurnosti podastrijeti dokaze o nesuradnji Iraka, u vezi međunarodnih inspekcija tamošnjeg vojnog arsenala.

Svijet mora spriječiti ratnu katastrofu, izjavio je u srijedu ujutro visoki izaslanik za vanjsku i sigurnosnu politku Europske unije Javier Solana, komentirajući govor američkog predsjednika u Kongresu Sjedinjenih Država.

Govor o stanju nacije, koji je američki predsjednik održao sinoć, praćen je s velikom pažnjom i izvjesnom dozom nervoze, a njegove velike dijelove prenijele su, uz komentare, doslovno sve europske televizije.

Stav Europske unije o iračkoj krizi je poznat: središte svih aktivnosti mora ostati Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i Europa stoga pozdravlja najavu Washingtona da će državni tajnik Colin Powell iduće srijede Vijeću sigurnosti predočiti dokaze iračke nesuradnje i izbjegavanja izvršavanja obaveza u razoružavanju.

Obećanje predsjednika Busha o dokazima za Vijeće sigurnosti zaista je dočekano dobrodošlicom čak i u prijestolnicama koje su odbacile svaku mogućnost vojne opcije, poput Berlina. Dobro je da Vijeće sigurnosti ostaje u igri a za nas je vojna akcija legitimna jedino ako je pokrivena rezolucijom Vijeća sigurnosti, glase izjave u Berlinu, Rimu, Stokholmu, Den Haagu, Bruxellesu i Parizu. Službeni je Pariz k tome ponovio kako smatra da je ostalo još mnogo načina za mirno rješenje spora prije onog konačnog, zadnjeg – rata.

Činjenica jeste da jedina europska vlada koja smatra da je rat protiv Iraka opravdan čak i bez rezolucije Vijeća sigurnosti jest britanska za razliku od građana ove zemlje koji u ogromnom postotku misle da vojna akcija dolazi u obzir tek temeljem rezolucije Vijeća sigurnosti.

Iste su se ocjene čule i na zasjedanju Europskog Parlamenta u živoj, glasnoj diskusiji o iračkoj krizi. Parlamentarci su, prema očekivanju, pozitivno ocijenili najavu pružanja čvrstih dokaza tvrdnjama o iračkoj nesuradnji. Velika većina i dalje smatra da rat nije neizbježan.

Prijetnja ratnom opcijom i dalje drži europske burze na niskim granama uz rekordno slabe rezultate, nezabilježene u zadnjih osam godina.

XS
SM
MD
LG