Linkovi

Američki tisak o predsjednikovom govoru o stanju nacije (29/1/03) - 2003-01-29


Naslovnice američkih listova danas su uglavnom rezervirale prostor za glavne poruke koje je predsjednik Bush uputio Amerikancima u govoru o Stanju nacije. "Washington Post", - pod naslovom “Bush doveo naciju na rub rata” –, u prvi plan ističe predsjednikovu ocjenu da je irački čelnik Saddam Hussein propustio “zadnju priliku” da se razoruža.

Najtiražniji list "USA Today" u naslovu citira predsjednikovu poruku: “Odgovorit ćemo na svaku opasnost”. Predsjednik je - ističe list – upozorio da Irak “predstavlja sve veću opasnost” po Sjedinjene Države.

"Wall Street Journal" izvještava da je gospodin Bush u govoru naciji iznio prijedlog o “obračunu s Irakom”.

"Los Angeles Times" u naslovu izdvaja predsjednikovu ocjenu da se Saddam Hussein “ne razoružava, nego obmanjuje svijet”. Nastojeći pojačati podršku za rat protiv Iraka, gospodin Bush je iznio nove dokaze o suradnji Bagdada s teroristima, s krajnjim ciljem da “dominira, ucjenjuje, ili napadne.” List "Los Angeles Times" naglašava predsjednikovo obećanje da će se Sjedinjene Države svom silom oružanih snaga boriti – ukoliko bude potrebno – da bi se razoružalo Irak.

"New York Times" navodi da je predsjednik Bush govorio o Saddamu Husseinu kao o neizbježnoj opasnosti po Ameriku. List ističe i dio govora u kojem predsjednik obećava oživjeti gospodarstvo.

Poziv na usvajanje poticajnih ekonomskih mjera, otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje poreza ističe i "Miami Herald", a "Denver Post" u podnaslovu ističe da će Sjedinjene Države “pokrenuti akciju razoružavanja iračkog režima, ukoliko on to ne učini sam.”

XS
SM
MD
LG