Linkovi

Objavljivanje povjerljivih dokumenata NATO saveza - 'pljuska kredibilitetu Hrvatske' (29/1/03) - 2003-01-29


NATO savez razočaran je činjenicom da su u javnost "procurili" povjerljivi dokumenti NATO saveza, koji su bili odaslani Hrvatskoj. Radi se o slučaju upravo objavljenog privatnog pisma glavnog tajnika NATO saveza hrvatskom premijeru. Nakon što je u tjedniku Globus objavljen sadržaj privatnog pisma glavnog tajnika NATO saveza lorda Robertsona premijeru Vlade Republike Hrvatske Ivici Račanu, u glavnom sjedištu NATO saveza objasnili su da je sadržaj pisma, kako je rečeno, "iskrena poruka prijatelja napisana u najboljoj namjeri, poruka koju treba pročitati, razumjeti i odgovoriti na nju".

Primjedbee iz pisma nastale su temeljem uvida stručnjaka NATO saveza u situaciju u Hrvatskoj, a samo je pismo odaslano navodno na traženje premijera Račana, na proljeće prošle godine. Ovakva je komunikacija uobičajena između glavnog tajnnika NATO saveza i država, uključujući i članice, i u toj se komunikaciji – uz isticanje da je riječ o dobronamjernim, prijateljskim upozorenjima – počesto izravno i oštro govori o određenom kompleksu problema.

Ono što je NATO savez, prema izjavi njegovog visokog dužnosnika, razočaralo i iritiralo, jest da je objavljeno privatno pismo, dakle dio privatne prepiske.

Izvjesno je da pismo zagrebačkom tjedniku nije stiglo niti iz NATO saveza a niti iz država-članica, već iz Zagreba.

U NATO savezu ne žele nagađati o razlozima objavljivanja pisma, niti da li je ono tjedniku Globus dala osoba iz vlade, protivnik vlade ili vlada sama. NATO savezu je bitno sljedeće: ova je dobronamjerna intervencija privatne naravi postala, mimo svih pravila, javna stvar - što je veliko razočarenje za NATO savez. To je ujedno i pljuska kredibilitetu i ozbiljnosti zemlje–aspiranta za članstvo u NATO savezu, budući da je značajan element odnosa Atlantskog saveza i svake države baš izgradnja primjerenog, sigurnog, pouzdanog sustava zaštite povjerljivih dokumenata i informacija.

XS
SM
MD
LG