Linkovi

Prognoza proračunskog manjka - $199 milijardi (29/1/03) - 2003-01-29


Kongresni ured za proračun danas je revidirao svoju prognozu vladinog deficita za ovu i sljedeću godinu. Prema procjeni Ureda, proračunski deficit američke vlade ove će godine iznositi 199, a sljedeće 145 milijardi dolara.

Ured za proračun također prognozira da će vlada ubrati manje poreza, a da će se proračunska potrošnja povećati.

Ekonomisti s Wall Streeta predvidjeli su proračunski manjak od 300 ili više milijardi dolara, nakon što je Kongres odobrio dodatne proračunske rashode te smanjio poreze.

Predsjednik George Bush i republikanci u Kongresu za proračunski manjak krive slabu ekonomiju te terorističke napade iz jeseni 2001. Demokrati smatraju da je proračunski manjak posljedica predsjednikove odluke iz 2001. godine da smanji poreze. Smanjenje poreza smatra se vrijednim bilijun i 350 milijardi dolara - što će se "rastegnuti" na sljedećih deset godina.

Kongresni Ured za proračun, tijelo u kojem su uposleni stručnjaci iz obje stranke, predviđa da će se proračunski viškovi - koji su postojali krajem devedesetih godina - vratiti tek u 2007.

Godine 2000. vlada je raspolagala rekordnim proračunskim viškom od 236 milijardi dolara. Ove godine, savezni proračun - izuzev budžeta Ministarstva obrane - još nije izglasan, iako je fiskalna godina počela 1. listopada 2002.

XS
SM
MD
LG