Linkovi

Fleischer: Predsjednik će pozvati na 'hitnu akciju za eliminaciju iračke prijetnje' (28/1/03) - 2003-01-28


Predsjednik Bush večeras će u govoru o stanju nacije pokušati zadobiti podršku javnosti za moguću vojnu akciju protiv Iraka. Administracija je naznačila da bi radije da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvoji drugu rezoluciju o Iraku, u kojom bi odobrilo uporabu sile, no istaknuto je da je predsjednik spreman djelovati i bez takve rezolucije.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer izjavio je da predsjednik Bush u večerašnjem govoru neće objaviti rat Iraku. No, prema njegovim riječima, predsjednik će pozvati na hitnu akciju kojom bi se eliminirala prijetnja koju predstavlja iračko oružje za masovno uništavanje.

Neki američki saveznici tvrde da bi uporabu sile protiv Iraka moralo prvo odobriti Vijeće sigurnosti.

Gospodin Fleischer je komentirao da bi to bilo “poželjno”, iako ne i “nužno”. Glasnogovornik je dodao da je prerano reći hoće li za usvajanje druge rezolucije biti dovoljno podrške u Vijeću sigurnosti.

Obraćajući se novinarima jutros, predsjednik Bush nije izravno spomenuo Irak. Kako je rekao, večeras će govoriti o “ozbiljnim izazovima” s kojima je nacija sučeljena:

"Govorit ću o našoj dubokoj želji za mirom, ne samo kod kuće, već i u kriznim dijelovima svijeta. Govorit ću o našem planu za širenje blagostanja diljem Amerike."

Predsjednikov godišnji govor o stanju nacije dolazi u trenutku kada mu, prema anketama, popularnost u javnosti pada. Neke ankete pokazuju da manje od polovine Amerikanaca vjeruje da "predsjednikova politika vodi zemlju u pravom smjeru".

Predsjednikov govor pred oba doma Kongresa predstavlja priliku za stjecanje međunarodne podrške protiv Iraka. Bijela kuća se nadala da će dobiti dodatni zamah od jučerašnjeg izvještaja inspektora za naoružanje, koji su u Vijeću sigurnosti svjedočili da Bagdad još nije odgovorio na ključna pitanja o svojim raketama velikog dometa i svojem kemijskom oružju. Članice Vijeća – Rusija, Francuska, Sirija, Njemačka i Kina kažu da inspekcijama treba dati više vremena.

Gospodin Fleischer kazao je da predsjednik nije svjetskoj organizaciji odredio nikakve rokove, no upozorio je da Sadamu Huseinu vrijeme istječe. Glasnogovornik Bijele kuće je istaknuo da će se govor o stanju nacije većinom odnositi na predsjednikove domaće inicijative, uključujući smanjenje poreza i olakšice umirovljenicima u nabavljanju lijekova na recept.

Predsjednik je najavio da s radošču očekuje večerašnji govor: "Pozvat ću Amerikance da se posvete velikim cijevima i podsjetit ću ih da ćemo te ciljeve ostvariti zajedno."

Čelnici demokrata u Kongresu kažu da predloženo predsjednikovo smanjenje poreza ide na ruku bogatima, te da bi predsjednik trebao dati inspektorima u Iraku dovoljno vremena da završe svoj posao.

XS
SM
MD
LG