Linkovi

Washington će objaviti obavještajne podatke o iračkom oružju za masovno uništavanje (28/1/03) - 2003-01-28


Američka će vlada uskoro objaviti obavještajne podatke koji pokazuju da Irak još uvijek raspolaže oružjem za masovno uništavanje.

Očekuje se da će dokumenti biti objavljeni sljedećeg tjedna, u okviru napora da se osigurava međunarodna podrška za mogući rat protiv Iraka.

Američki dužnosnici kažu da će obavještajni materijal pokazati da su najbliži suradnici iračkog predsjednika Saddama Husseina izravno uključeni u sakrivanje oružja od inspektora Ujedinjenih naroda.

U početnom izvješću inspektora Ujedinjenim narodima kaže se da Irak još uvijek nije odgovorio na ključna pitanja o svojem vojnom arsenalu.

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da Irak još uvijek ima priliku surađivati i izbjeći rat, no da rok za to ističe.

******

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će njegova zemlja možda zauzeti oštriji stav prema Iraku, ukoliko Bagdad bude ometao rad inspektora za naoružanje.

U govoru na kijevskom sveučilištu, gospodin Putin je kazao da bi iračko ometanje inspekcija moglo navesti Rusiju da se pridruži Sjedinjenim Državama u traženju da Vijeće sigurnosti poduzme oštrije mjere.

U međuvremenu, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw ocijenio je da je Irak –u materijalnom smislu - prekršio svoju obvezu da se razoruža.

U Parizu, francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin pozvao je Sjedinjene Države da surađuju s Ujedinjenim narodima i ponovio da se njegova zemlja protivi mogućoj jednostranoj akciji protiv Iraka.

******

Zamjenik iračkog premijera Tarik Aziz obećao je bolju suradnju s inspektorima Ujedinjenih naroda, ali je također zaprijetio osvetom protiv američkih snaga “kada god započnu agresiju”.

U intervjuu za kanadsku televiziju, gospodin Aziz je istaknuo da bi iračke snage mogle napasti Kuvajt, ukoliko Sjedinjene Države upotrijebe tu zemlju kao bazu za svoje vojne operacije protiv Iraka.

******

Prema javljanju iračkog tiska, predsjednik Saddam Hussein upozorio je svoje časnike da paze na moguće znakove izdaje među svojim vojnicima. Irački je čelnik, kako je javljeno, dodao da ne strahuje od izdaje, koju je nazvao “vrhuncem ljudske slabosti”.

XS
SM
MD
LG