Linkovi

Predsjednik Bush će obznaniti neke tajne podatke o iračkom oružju (28/1/03) - 2003-01-28


Naslovnice američkih listova danas najviše prostora posvećuju Iraku i predsjednikovom večerašnjem obraćanju naciji, u kojem će jedna od dvije glavne teme biti – Irak. Washington Post otkriva da je, nakon puno natezanja unutar administracije, predsjednik Bush odlučio obznaniti neke obavještanje podatke koji dokazuju da je Irak premještao i skrivao oružje za masovno uništavanje. Cilj otkrivanja tajnih podataka je – piše washingtonski list – pridobijanje šire domaće i međunarodne podrške za vojnu intervenciju protiv Iraka.

Obavještajne službe su otkrile da su najviši vojni i politički dužnosnici, koji su odgovorni izravno predsjedniku Saddamu Husseinu, tijekom protekla dva mjeseca organizirali i nadzirali premještanje zabranjenog oružja samo nekoliko dana, ili sati, prije no što bi u inspekciju dolazili međunarodni stručnjaci. Objavljivanjem nekih obavještajnih podataka – piše Washington Post – administracija će potvrditi svoje tvrdnje u Vijeću sigurnosti, a istodobno će se udovoljiti sve češćim zahtjevima demokrata u Kongresu da Bijela kuća iznese dokaze o iračkom raspolaganju oružjem za masovno uništavanje.

Što se različitih stajališta u Vijeću sigurnosti tiče, Christian Science Monitor ocjenjuje da je središnje pitanje sljedeće: “nije li nastavljanje inspekcije naoružanja opasnije od rata?” Francuzi i Nijemci smatraju da i sama nazočnost inspektora ima isti značaj kao i pronalaženje oružja, s obzirom da su irački nuklearni, kemijski i biološki programi sada zamrznuti. Sjedinjene Države takvo stanje tumače kao održavanje status quoa, te tvrde da se problem može riješiti – ne njegovom kontrolom –nego njegovim uništavanjem - piše Christian Science Monitor.

I dok administracija predsjednika Busha ponavlja da irački predsjednik Saddam Hussein ima na raspolaganju sve manje vremena za razoružanje, američke postrojbe, tenkovi i vojna oprema nužna za rat protiv Bagdada neće biti spremni za eventualnu invaziju prije sredine ožujka. Prema pisanju Philadelphia Inquirera, nakon višetjednih ispraćaja, u području Perzijskog zaljeva se nalazi oko 60 tisuća vojnika, a 100 tisuća ih teke treba stići. U Kuvajtu se – dodaje list – nalazi nešto manje od 20 tisuća vojnika, što je samo manji dio broja nužnog za pokretanje invazije na Irak.

XS
SM
MD
LG