Linkovi

'Zeleno svjetlo' za podnošenje zahtjeva za primanje u Europsku uniju (28/1/03) - 2003-01-28


Hrvatska je dobila zeleno svjetlo Bruxellesa za službeni čin podnošenja zahtjeva za primanje u Europsku uniju, što je prvi korak na dugom, složenom, višegodišnjem intergacijskom putu.

Na kraju ovog uzbudljivog dana, predstavnici Republike Hrvatske mogli su zadovoljno zaključiti da su dobili službeno zeleno svjetlo Bruxellesa službenom zahtjevu za primanjem u Europsku uniju.

Ovo su prvo jučer premijeru Račanu kazali u Europskoj komisiji, danas su iste poruke izrečene i na adresi koja je sve do nedavno izražavala rezerve prema ovakvom scenariju - u uredu povjerenika za vanjske poslove Chrisa Pattena.

Konačno, ministar vanjskih poslova Tonino Picula je ohrabrenje, skupa s nekoliko praktičnih savjeta, dobio i od Javiera Solane.

Dakle, osim logične i očekivane poruke da nitko ne smije očekivati niti čuda, niti veliku brzinu, a najmanje popuste i olabavljivanje kriterija i standarda, Hrvatska je odradila svoj prvi korak na dugome putu.

"Radite i ne očekujte previše, a niti odmah", savjetovano je i premijeru i ministru.

Izvjesno je da će Hrvatsku nakon tog formalnog čina predaje zahtjeva u Ateni 18. veljače čekati više obaveza. Osim standardnog ispunjavanja poznatih uvjeta – takozvanih kopenhagenskih kriterija demokratizacije i zaživljavanja tržišne privrede te onih specifičnih, regionalnih na čelu sa suradnjom s den Haagom – Hrvatska će morati otpočeti dugačak proces pripremanja za sve izazove Unijinog budušeg kandidata uključujući i jedan tako zahtjevan posao kao što je start procesa provjere je li ona spremna za kandidatski status kroz kvalitetan, pouzdan, uvjerljiv odgovor na oko četiri tisuće pitanja Europske komsiije na temu svih aspekata življenja u Hrvatsloj upućenih organima državne uprave.

No, u ovom trenutku bitno je da je proces otvoren i da u uniji očekuju njegov pozitivan, poticajan utjecaj na ostale zemlje regije.

XS
SM
MD
LG