Linkovi

Donald Rumsfeld - 'Najprobitacniji ministar obrane u povijesti SAD-a'?  (6/2/03) - 2003-01-27


U prvom planu američkog vojnog angažiranja za eventualni rat protiv Iraka nalazi se ministar obrane Donald Rumsfeld. Mnogi ga smatraju najprobitačnijim čovjekom koji je ikada obnašao tu dužnost.

Mnogi izražavaju sumnju o ideji o ulasku u rat protiv Iraka. Međutim, to nije slučaj sa 70- godišnjim američkim ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom. On planira ne samo svaku njegovu fazu već i ono što bi se trebalo dogoditi poslije, kada utihne oružje. “Nikada nisam zadovoljan, to mi je u genima”, kaže Rumsfeld, tražeći od svojih generala i admirala odgovore koji su mu potrebni. Uz predsjednika Busha, Donald Rumsfeld izražava najoštrija stajališta o aktualnom iračkom predsjedniku. “Razoružaj se ili ćeš biti silom razoružan!”, temeljna je poruka Sadamu Huseinu. Kako je rečeno ovih dana u jednom članku u časopisu Time: “Pobjeda ili poraz, ovo će biti Rumsfeldov rat”.

Profesor vojne povijesti na Sveučilištu North Carolina Richard Kohn kaže da će u slučaju rata protiv Iraka, taj rat zapravo voditi američki ministar obrane, koji je poznat po svojoj učinkovitosti: "On je postao glasnogovornik rata protiv terorizma. On je uspijevao govoriti često, a reći vrlo malo, što je dobro kada ste u ratu. On je pokušao objasniti Amerikancima da je ovo drugačiji rat. Njegove konferencije za novinare učinile su ga jednom od dominantnih figura u programima informativnih medija, gotovo ga dovele na razinu rok zvijezde. Mislim da se, barem što se Amerikanaca tiče, pokazao vrlo vjerodostojnim." Profesor Kohn dodaje da je ministar obrane Rumsfeld tijekom svog dosadašnjeg mandata uputio temeljit izazov konvencionalnom vojnom razmišljanju, istovremeno udahnuvši novu energiju ministarstvu obrane. Ukoliko dodje do rata, Pentagon je spreman, kaže profesor Kohn.

Michael O`Hanlon, vojni analitičar washingtonskog instituta Brookings suglasan je s ovom ocjenom. On smatra da s ratom ne treba žuriti, ali je zadivljen načinom planiranja koji vodi Donald Rumsfeld: "On je vrlo konstruktivan. Stavio je pred vojsku zadatak da pronadje bolje, inovativne načine kojima bi se s vlasti uklonilo Sadama Huseina. Istovremeno, ne pravi se isuviše pametan. Nije pokušao organizirati neku specijalnu operaciju, već se odlučio za veliku silu, ukoliko dođe do vojnog angažmana u Iraku - za svaki slučaj!"

Dio američkog vojnog vrha, unatoć povećanog financiranja oružanih snaga, ipak nije zadovoljan. Primjerice, umirovljeni general Norman Schwarzkopf, koji je predvodio američke oružane snage u Zaljevskom ratu 1991. godine izjavio je časopisu Time da se ministar Rumsfeld isuviše miješa u vojno planiranje: “Kao šef je vrlo težak, jer se upliće u sve” – kaže general Schwarzkopf. Američki ministar obrane zaradio je kritike i na Capitol Hillu zbog toga jer članovima Kongresa, uključujući i čelništvo republikanske stranke, ne pruža pravovremeni uvid u ono što se trenutno dogadja i planira u oružanim snagama. S druge strane, oštro se obračunao s “curenjem” informacija u javnost.

Donald Rumsfeld bio je već ministar obrane u administraciji predsjednika Forda, a potom se kroz više od dva desetljeća dokazao kao vrlo uspješan biznismen. Izuzetno se zalaže za civilnu kontrolu nad vojnim snagama – načelno stajalište koje je odavno trebalo potvrditi u praksi. Zbog toga i dolazi u sukob s vojnim osobljem, a nema straha niti je usplahiren time što se suprostavlja uhodanim navikama uniformiranog osoblja. Pa zašto i bi - na koncu, gospodin Rumsfeld se izborio za povećanje vojnog proračuna za 70 posto tijekom slijedećih 10 godina! Samouvjeren je, skoro arogantan, pa nikada neće biti izrazito popularan. No, samom plahošću, sramežljivošću i ljubaznošću s vojskom, neće doći do promjena u toj velikoj instituciji. Da citiramo na kraju analitičara O’Hanlona: “S Donaldom Rumsfeldom ne bih nužno želio provesti čitav vikend u pokušaju da se zabavimo, no, sasvim sigurno mi je drago što je on moj ministar obrane –stoga što je nepopustljiv. A ta je kvaliteta potrebna ako idemo u rat.” On se slaže s velikom večinom promatrača da je Donald Rumsfeld čovjek koji je - jednostavno stvoren za vođu.

XS
SM
MD
LG