Linkovi

NYT: Europljani nezadovoljni 'konfrontacijskim pristupom' predsjednika Busha (24/1/03) - 2003-01-24


Naslovne stranice američkog tiska i danas nesmanjeni prostor posvećuju diplomatskim razmiricama oko sljedećeg koraka u iračkoj krizi. New York Times - pod naslovom “Nekima u Europi glavni je problem cowboy Bush” – piše kako Europljani često misle da u srcu transatlantskih razlika nije različito gledanje na opravdanost rata protiv Iraka, nego osobni stil Georgea Busha. Newyorški list navodi da Europljani smatraju kako predsjednikov “konfrontacijski pristup” i “njegovo nestrpljenje s inspektorima” potkopavaju mogućnost nalaženja zajedničke strategije protiv Saddama Husseina.

Washington Post bilježi da, usporedno s predsjednikovim pripremama godišnjeg govora o “Stanju nacije”, najnovija istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je jedan od najvećih izazova pred gospodinom Bushom – pridobivanje javnog mnijenja za rat protiv Iraka. Tri ovotjedne i jedna prošlotjedna anketa pokazuju da je podrška predsjedniku pala ispod 60 posto – po prvi put nakon 11. rujna 2001. Razlog – zabrinutost predsjednikovom politikom u iračkoj krizi – piše washingtonski list. I to u vrijeme kada je Bijeloj kući podrška javnosti najpotrebnija.

Pod naslovom “Sjedinjene Države i Britanija razmatraju mogućnost kompromisa”, Los Angeles Times tvrdi da je tijekom jučerašnjih američko-britanskih konzultacija u Washingtonu ozbiljno razmatrana mogućnost da se inspektorima dopusti nastavak rada u Iraku za još nekoliko tjedana. U razgovorima državnog tajnika Colina Powella i šefa britanske diplomacije Jacka Strawa bilo je riječi o produženju rada inspektora za naoružanje, u zamjenu za saveznička jamstva da se inspekcija neće oteknuti u nedogled. A u medjuvremenu, smatra Los Angeles Times, američki će dužnosnici imati više vremena za uvjeravanje skeptičnih saveznika i javnog mnijenja.

XS
SM
MD
LG