Linkovi

Potencijalni rat s Irakom negativno će se odraziti na globalnu ekonomiju (24/1/03) - 2003-01-24


U švicarskom Davosu započeo je radom 33. Svjetski ekonomski forum. Svoje uvodno izlaganje na otvorenju Svjetskog ekonomskog foruma, osnivač godišnjeg okupljanja elite političkih i financijskih krugova, Klaus Schwab počeo je sumornom ocjenom: “Nikad u dosadašnjoj 33 godine dugoj povijesti Svjetskog ekonomskog foruma, nismo bili u situaciji gdje je svijet tako osjetljiv, tako kompleksan ili tako opasan kao ove godine.”

Na sastanku koji se bavi globalnom ekonomijom, poslovni čelnici su iznijeli opomenu da bi potencijalni rat s Irakom mogao ugroziti već ionako slabe izglede financijskog oporavka svjetskog tržišta. Financijski analitičari, među kojima je i član foruma Peter Cornelius, kažu da bi poslovna ulaganja u Sjedinjenim Državama mogla dostići rast od 3,5 posto. Ovim rastom bi se pomoglo poticanje globalnog rasta s oko dva posto. Ali, kako kaže Peter Cornelius, rat protiv Iraka mogao bi u dugotrajnom razdoblju negativno utjecati na sigurnost američkih potrošača i ulagača.

Prema navodima analitičara, ako se dogodi veći naftni šok, posljedice bi se mogle osjetiti kako u 2003-oj tako čak i u 2004-oj godini. Anketa u kojoj su sudjelovali izvršni direktori velikih svjetskih korporacija, a provela ju je konzultantska tvrtka Price-Waterhouse-Coopers, pokazuje da 48 posto poslovnih čelnika smatra terorizam i globalni rat jednim od najvećih prijetnji njihovog potencijalnog rasta.

Iako oko dvije tisuće i tristo učesnika foruma iz više od stotinu zemalja raspravlja o brojnim poslovnim pitanjima, očekuje se da će tijekom narednih šest dana na forumu glavne teme razgovora biti brige oko mogućeg rata koje bi Sjedinjene Države započele protiv Iraka.

XS
SM
MD
LG