Linkovi

U New Yorku -  do sada najveća izložba Leonardovih crteža u SAD (24/1/03) - 2003-01-24


U njujorškom Muzeju Metropolitan izložena je najsveobuhvatnija zbirka crteža Leonarda da Vincija ikada okupljena u Sjedinjenim Državama. Postava je prikupljena iz raznih velikih zbirki diljem svijeta i uključuje i izloške koji nisu bili javno izloženi još od tridesetih godina prošlog stoljeća.

Čak i za iskusnu povjesničarku umjetnosti i kustosicu Carmen Bambach, koji je organizirala izložbu s gotovo stotinu dvadeset crteža, prizor tolikih djela Leonarda da Vincija na jednom mjestu predstavlja jedinstven doživljaj.

"To mi je vjerojatno najemocionalnije doba u čitavom životu. Zamislite samo sva ta djela koja ovdje vise na zidovima, koje možemo gledati, a ne da su, kao što je to najčešće slučaj, zatvorena u crne kutije. Vidjeti ih sva ovdje, njih toliko mnogo, to je vrlo emocionalan doživljaj," priznaje Carmen Bambach.

Izložba, naslovljena "Leonardo da Vinci - majstor crtač" slijedi čitavu karijeru velikog umjetnika, od njegovog naukovanja u Firenci, sedamdesetih godina petnaestog stoljeća, preko njegovih najproduktivnijih godina kao znanstvenika i izumitelja u Milanu, do povratka u Firencu, početkom šesnaestog stoljeća i, konačno, smrti, u Francuskoj, 1519. godine. Kustosica Carmen Bambach kaže da izloženi crteži pružaju rijetku priliku da pokažu raznolike talente koji su Leonarda da Vincija, - umjetnika, znanstvenika, inžinjera, teoretičara, učitelja -, učinili izvornim "renesansnim čovjekom".

Premda je najpoznatiji po svojim slikama, njih danas postoji tek petnaestak, dok je crteža i bilježaka, u različitim zbirkama širom svijeta, sačuvano oko četiri tisuće. Jedina slika koja je izložena u ovom postavu izložbe u Muzeju Metropolitan je nedovršena "Molitva svetog Jerolima u divljini", na kojoj se, u gornjem lijevom kutu slike, nalaze otisci Leonardovih prstiju. Direktor Muzeja Philipe de Montebello kaže da upravo takvi detalji čine ovu izložbu toliko upečatljivom.

"Osjećate se kao da virite Leonardu preko ramena dok on crta. To vas dovodi izravno u kontakt s jednom od najimpresivnijih ličnosti u povijesti i to tako izbliza da nitko ne ostane ravnodušan," kaže gospodin de Montebello.

Izložba uključuje studije za neke od Leonardovih najpoznatijih slika, poput "Djevice s djetetom i svetom Anom", "Posljednje večere", te "Poklonstva sveta tri kralja", kao i nedavno otkrivenu skicu kipa Herkulesa, koja je, možda, trebala biti konkurencija Michelangelovom Davidu. Ovako vrijedne crteže nije bilo lako okupiti u jedinstvenu izložbu, kaže direktor Muzeja Metropolitan Philip de Montebello.

"Trebalo je mnogo nagovaranja i uvjeravanja da bi se pridobilo vlasnike raznih zbirki da se privremeno rastanu sa svojim blagom. No, osim dobrog osiguranja, ono što je nagnalo sve vlasnike Leonardovih crteža na posudbu, bila je ozbiljnost projekta. Uz javnost, od toga će imati koristi i sveukupni fundus svjetskog znanja kroz brojne znanstvene studije, za koje su već osigurane stipendije," kaže direktor Muzeja Metropolitan.

Dvadeset-devet crteža dolazi iz Louvrea, a 31 iz Kraljevske knjižnice dvorca Windsor, u Engleskoj, dok su ostali iz privatnih zbirki iz Nizozemske, Portugala, Mađarske, Italije, Austrije i Sjedinjenih Država. Ista će izložba biti kasnije ove godine izložena i u pariškom Louvreu.

XS
SM
MD
LG