Linkovi

Europski tisak kritizira Donalda Rumsfelda (24/1/03) - 2003-01-24


Europski tisak danas je kritično reagirao na izjavu američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda, koji je odbacio njemačko i francusko protivljenje ratu s Irakom, rekavši da se radi o “staroj Europi” – koju je Amerika, kada je u pitanju Saddam Hussein - spremna ignorirati. Mnogi europski listovi ovu su izjavu čelnika Pentagona nazvali “nepristojnom” i “neopreznom”.

Pariški Le Figaro smatra da “kada je u pitanju odlučnost, Francuska i Njemačka ne trebaju slušati lekcije niti od koga.” Rumsfeldova izjava – nastavlja pariški dnevnik – “ukazuje na nervozu koja vlada u Washingtonu.” Njemački Frankfurter Rundschau tvrdi da izjava američkog ministra obrane predstavlja još jedan primjer koji ukazuje na činjenicu da “vlada predsjednika Busha ne preže ni pred čim, ako su u pitanju njezini vlastiti interesi.”

Drugi europski listovi – poput recimo Sueddeutsche Zeitunga iz Munchena – navode da ova “Rumsfeldova pseudo-uvreda” pokazuje da je Washington iziritiran europskim protivljenjem ratu. List iskazuje zabrinutost stanjem transatlantskih veza.

Iako tek manji broj europskih listova opravdava izjavu američkog ministra obrane, mnogi ukazuju na činjenicu da “Francuska i Njemačka ne predstavljaju cijelu Europu.” Belgijski De Standaard piše da je “Europa vrlo uspješna uvijek kad treba kritizirati”. Španjolski list La Razon primjećuje da Europa u iračkoj krizi nije ponudila “koherentan alternativni plan.” Talijanski dnevnik Corriere Della Sera u svom uvodniku primjećuje da će Washington, “bez obzira na kritike saveznika, učiniti ono što misli da treba činiti – pogotovo stoga što mu se Kina i Rusija neće usprotiviti.”

XS
SM
MD
LG