Linkovi

Rossin: Trgovinu ljudima treba okončati u zametku (23/1/03) - 2003-01-23


Oko 200 tisuća žena godišnje žrtve su balkanskih kriminalnih skupina. Trgovina ljudima treća je najprofitnija djelatnost organiziranog kriminala u kojoj ključnu ulogu imaju zemlje Balkana. U trgovini ženama koje završe na tržištima Zapadne Europe Hrvatska, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije, ima ulogu tranzitne zemlje, te zemlje destinacije i porijekla.

"Trgovina ljudima je rastući i alarmantan problem" - kazao je američki veleposlanik Lawrence Rossin u Zagrebu, na seminaru o trgovini ljudima. Skup su organizirali Ministarstvo pravosuđa, Američka i hrvatska Odvjetnička komora, Međunarodno katoličko povjerenstvo za migracije i Rosa Centar za žene.

Organizirani kriminal, dodao je američki veleposlanik, plodno je tlo našao u regiji iza koje su desetljeće rata i koja se bori transformirajući svoje institucije oštećene komunizmom.

Veleposlanik Rossin čestitao je Hrvatskoj što će uskoro trgovinu ljudima zakonski regulirati kao kazneno djelo.

"Za Hrvatsku kao uglavnom tranzitnu zemlju organiziranog kriminala istovremeno je izazov i mogućnost da problem uguši u zametku, prije nego se pretvori u nešto što neće biti lako kontrolirati," rekao je veleposlanik Rossin.

Hrvatska se prije dvije godine u Palermu potpisom na UN-ovu konvenciju o borbi protiv organiziranog kriminala obavezala da će trgovinu ljudima zakonski definirati kao posebno kazneno djelo. Do sada to nije bio slucaj već se primjenivalo više članaka Kaznenog zakona koji su sankcionirali uspostavu ropstva, prostituciju i protuzakonito prebacivanje osoba preko državne granice.

Cim nacrt zakona prođe parlamentarnu proceduru trgovina ljudima biti će regulirana kao posebno krivično djelo - "uspostava ropstva i trgovanje ljudima".

"Hrvatska je upravo u postupku noveliranja svog Kaznenog zakona iz 1998. kojom će se između ostalog preurediti dosadašnja inkriminacija iz članka 175. Kazenog zakona kako bi se potpuno u nacionalno zakonodavstvo implementirala inkriminacija o trgovini ljudima koju sadrže međunarodne konvencije i protokoli," rekla je ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović.

Dodala je da je za Hrvatsku važno da se što aktivnije uključi u borbu protiv organiziranog kriminala, obzirom da se nalazi u okruženju u "kojem je trgovina ljudima alarmantno razvijena".

XS
SM
MD
LG