Linkovi

Vaclav Havel, čovjek koji je Češku izveo iz komunizma (23/1/03) - 2003-01-23


Početkom veljače završava predsjednički mandat Vaclava Havela, predsjednika Republike Češke. O ovom istaknutom češkom političaru za Glas Amerike govori nekoliko američkih stručnjaka koji su Vaclava Havela poznavali još dok je bio politički disident u komunističkoj Čehoslovačkoj.

Vaclav Havel najpoznatiji je od anti-komunističkih revolucionara s kraja osamdesetih godina koji su još uvijek na vlasti. Njegov odlazak s predsjedničke dužnosti, punih trinaest godina nakon što je postao čelnik tadašnje Čehoslovačke, predstavlja svojevrstan kraj jedne ere i početak druge.

Jan Svejnar, bivši ekonomski savjetnik Vaclava Havela, a danas profesor ekonomije na Sveučilištu Michigan, kaže da su postignuća češkog predsjednika uistinu izvrsna: "On je sebi postavio u osnovi tri glavna cilja. Prvo, potpuna eliminacija komunizma, drugo – ulazak u NATO savez i treće – članstvo u Europskoj uniji. Na kraju mandata, sva su tri cilja manje-više ispunjena. Prva dva u potpunosti, a treći – članstvo u Europskoj uniji – uslijedit će uskoro."

Naegele: Nastavljač Masarykovih tradicija

Jolyon Naegele, dopisnik Radija Slobodna Europa iz Praga, poznaje Vaclava Havela više od dvadeset godina. Kao dopisnik Glasa Amerike, gospodin Naegele je 1989. godine izvještavao o raspadu komunističkog sustava u Istočnoj Europi. On Vaclava Havela uspoređuje s Tomašom Masarykom, koji je 1918. godine postao prvi predsjednik Čehoslovačke: "Vaclav Havel je nastavio Masarykovu tradiciju koja se temeljila na jednoj od biblijskih zapovjedi, a to je da se ne smije krasti. On je svoj narod sustavno podsjećao tko su oni i gdje se nalaze. Isto je tako upozoravao na problem krađe, koji je velik problem u češkom društvu."

Vaclava Havela u inozemstvu najviše cijene kao moralnog čovjeka koji se beskompromisno zalaže za ljudska prava. Međutim, kod kuće, u Češkoj, on ne uživa takav ugled. Mnogi ga Česi smatraju prilično uskogrudnim političarem, koji se često nepotrebno miješa u stranačke razmirice.

"Havel ne zna kako se lobira, kako političar efikasno može ostvariti svoj utjecaj. Masaryk je to znao. Havel nikad nije bio u parlamentu, u donošenju odluka nije surađivao s drugima. Prije no što je postao predsjednik nije bio izabran na nikakav drugi, niži politički položaj. Bio je u političkom smislu neiskusan" - kaže gospodin Naegele.

Svejnar: Prvi državnik Središnje i Istočne Europe

Bez obzira na to, Jan Svejnar uopće ne sumnja da će povijest Vaclava Havela ocijeniti vrlo pozitivno: "Mislim da je on bio prvi među državnicima iz Središnje i Istočne Europe. Priličan je paradoks da ga više uvažavaju u inozemstvu nego kod kuće."

Dok je bio politički disident, sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Vaclav Havel je bio poznat kao talentirani pisac, čije su drame oštro kritizirale komunistički sistem. Kao umirovljenik, Havel će se – tvrde njegovi prijatelji – vjerojatno vratiti pisanju. Većinu vremena vjerojatno će provesti ne u Češkoj, već u Portugalu gdje on i njegova supruga imaju kuću za odmor.

XS
SM
MD
LG