Linkovi

U Švicarskoj započinje Svjetski ekonomski forum (23/1/03) - 2003-01-23


U Davosu, u švicarskim Alpama, pod jakim osiguranjem danas radom započinje 33. Svjetski ekonomski forum. Na petodnevnom forumu očekuje se sudjelovanje više od dvije tisuće političkih i poslovnih čelnika iz 99 zemalja.

Na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu sudjelovat će oko 30 šefova država, uključujući novog brazilskog predsjednika Luisa Inacia Lule da Silvu i jordanskog kralja Abdullaha. Forumu će također nazočiti 80 ministara i tisuću poslovnih čelnika. Na rasporedu petodnevnih rasprava nalaze rat protiv terorizma, budućnost globalne ekonomije, te situacija u Iraku. Jedinstveni događaj ekonomskog foruma bit će i prva nezavisna, organizirana javna debata o budućnosti Iraka nakon povratka inspektora Ujedinjenih naroda za naoružanje.

Od devet iračkih čelnika opozicije iz raznih vjerskih, političkih i etničkih grupa očekuje se rasprava o vrsti demokracije koja bi mogla nastupiti u njihovoj domovini, kada se u obzir uzme složenost iračke povijesti i kulture. Irački opozicioni čelnici bi također trebali govoriti o reformi državnih institucija i političkih sporazuma čiji zadatak bi bio očuvanje nacionalnog jedinstva u slučaju promjene režima u Bagdadu. Usporedo s redovitim zasjedanjem foruma, glavni sudionici - uključujući i američkog državnog tajnika Colina Powella – održat će odvojene bilateralne sastanke. Na skupu u Davosu Hrvatsku predstavlja ministar za europske integracije Neven Mimica. Gospodin Mimica će sudjelovati na okruglim stolovima posvećenim proširenju Europske Unije, te restrukturiranju područja jugoistočne Europe.

XS
SM
MD
LG