Linkovi

Hispanici - najveća manjina u Americi (23/1/03) - 2003-01-23


Američki Ured za popis stanovništva priopćio je prije nekoliko dana da su Amerikanci južnoameričkog podrijetla, koji su višerasna i višeetnička skupina, postali najbrojnija manjina u Sjedinjenim Državama, prestigavši američke crnce. Prema podacima ovog ureda, do srpnja prošle godine Hispanoamerikanci su dostigli broj od 37 milijuna što je skoro pet posto više nego u prethodnoj godini.

Sjedinjene Države imaju gotovo 285 milijuna stanovnika. Hispanici čine 13 posto od tog broja, dok crnci - dakle Amerikanci afričkog prodijetla -sudjeluju s 12 posto u ukupnom američkom stanovništvu. Stanovnika koji su podrijetlom iz Azije ili su iz nje doselili ima oko četiri, a bijelaca oko 70 posto.

Garcia: Hispanika je više no što pokazuje popis stanovništva

Richard Garcia, izdavač lista Latino Edge iz Los Angelesa, ističe da Hispanika u Sjedinjenim Državama ima više nego je to pokazuje spomenuto izvješće: "Ja mislim da je došlo do podbrojavanja, jer useljenička populacija nije u potpunosti prebrojana. Samo ovdje u Los Angelesu ima oko milijun ljudi koji nisu "ušli" u popis stanovništva, a to može pokazati da Hispanika ima više nego to kaže statistika. Moje je mišljenje da u ukupnom broju američkog stanovništva Hispanici sudjeluju s oko 19, a ne 13 posto, kako pokazuju službeni podaci."

Naš sugovornik smatra da će se broj useljenika u Sjedinjene Države u narednim godinama smanjiti zbog promjena u useljeničkoj politici, koje su uslijedile nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine. Gospodin Garcia kaže da useljenici iz Meksika, Guatemale i El Salvadora uglavnom čine hispaničku populaciju na Zapadu i Jugozapadu Sjedinjenih Država, dok su se Portorikanci i Kubanci, uglavnom, smjestili na istočnoj obali. On dodaje da će broj Hispanika i dalje rasti, jer je tradicija da useljenici iz južnoameričkih zemalja imaju velike obitelji.

Vela: Rasno i etnički pluralistična Amerika je kvalitetnije društvo

Charles Vela, izvršni direktor Centra za promicanje Hispanika u znanosti i inženjeringu, kaže da američko društvo postaje kvalitetnije sa što većim brojem Hispanika: "Latinosi su segment koji najviše raste među znanstvenicima i inženjerima u ovoj zemlji. U stvari, postotak hispaničkih studenata u pojedinim je područjima znatno veći od 13 posto. U području industrijskog inžinjeringa, Hispanici sudjeluju s čak 16 posto. Zato mislim da ćemo uskoro vidjeti promjenu raspoloženja, ne samo prema Latinosima, nego i prema svima drugima. Kao što znate hispanička, odnosno Latino zajednica, je višerasna i mi nemamo istu razinu međurasnih sukoba kakva postoji unutar nehispaničke zajednice. Zato mislim da sve veći broj Hispanika za američko društvo predstavlja pozitivan trend."

Gospodin Vela dodaje da se Hispanici uklapaju i asimiliraju u američko društvo na isti način kako su to činili dosadašnji useljenici. Kaže da, čak što više, Hispanici često sklapaju brakove s partnerima drugih rasa, te da će, samim tim, hispanička zajednica u idućoj generaciji američkog društva imati još pozitivniju ulogu.

XS
SM
MD
LG