Linkovi

NYT: Protivljenje Francuske i Njemačke iritira Bijelu kuću (23/1/03) - 2003-01-23


Na naslovnicama više američkih listova danas dominira problem razlika koje su iskrsle izmedju Sjedinjenih Država i njenih najbližih saveznica glede Iraka. “Predstavnici administracije predsjednika Busha sljedeći će se tjedan sučeliti s Francuzima, Nijemcima i drugim skepticima glede vojne akcije protiv Iraka, te će od njih zahtjevati da javno podrže ocjenu da Irak ne poštuje odluke Vijeća sigurnosti” – piše New York Times.

Ponašanje Francuske i Njemačke iritira Bijelu kuću – tvrdi newyorški list, te dodaje da se kao pozitivni primjeri podrške navode, ne samo Britanija, nego i Poljska, Španjolska i Italija. Što se, pak, podrške zemalja Perzijskog zaljeva tiče, list navodi da je teško reći šta Saudijsku Arabiju više zabrinjava – rat u Iraku koji bi doveo do kaosa, ili rat koji bi rezultirao uspostavljanjem demokracije. Saudijski prinčevi strahuju da bi se “vjetrovi promjena” iz Iraka mogli proširiti na cijelu regiju - piše New York Times.

Washington Post ističe da je nekoliko članica NATO-a blokiralo odluku saveza o pomoći koju su zatražile Sjedinjene Države u slučaju rata. Francuskoj i Njemačkoj su se u tom potezu pridružile Belgija i Nizozemska, bilježi washingtonski list koji prenosi komentar ministra obrane Donalda Rumsfelda da se radi o “staroj Europi”, nasuprot koje je “ogroman broj” drugih europskih zemalja.

Medju te zemlje, koje su u većini, Atlanta Journal-Constitution ubraja i Češku koja bi mogla pomoći američkim snagama u akcijama dekontaminacije u slučaju iračkih napada kemijskim oružjem. Stručnjaci za anti-kemijske i anti-biološke akcije iz Češke već se nalaze u Kuvajtu, piše list i dodaje da ih je jučer posjetio i češki ministar obrane Jaroslav Tvrdik. Jedini je prijeporni detalj u vezi s posjetom bio taj što se nekolicina vojnika odlučila vratiti u Prag, te ih je ministar primio u svoj zrakoplov, dok će ih još 20-tak krenuti kući za nekoliko tjedana.

XS
SM
MD
LG