Linkovi

Powell: Na kocki je kredibilitet Ujedinjenih naroda (23/1/03) - 2003-01-23


Američki državni tajnik Colin Powell i njegov britanski kolega Jack Straw upozorili su danas da će kredibilitet Ujedinjenih naroda biti na kocki pri donošenju sljedećih odluka o Iraku. Gospodin Powell ocijenio je da je iračka suradnja s inspektorima Ujedinjenih naroda za oružje do sada “puna propusta, nepotpuna i neadekvatna.”

Dužnosnici administracije predsjednika Busha ne trude se prikriti frustriranost zbog nesklonosti pojedinih američkih saveznika, uključujući Francusku i Njemačku da priznaju – kako kažu u Washingtonu – da Irak ne surađuje u potpunosti s inspektorima.

Na tiskovnoj konferenciji sa svojim britanskim kolegom, gospodin Powell upozorio je da će se kredibilitet Ujedinjenih naroda naći na kocki u debati koja će uslijediti nakon što inspektori sljedeći ponedjeljak podnesu izvještaj o svojem radu Vijeću sigurnosti"

"Sada reći 'nema veze', zatvoriti oči pred ovim problemom i dozvoliti odugovlačenje do daljnjega - to bi bio pravi poraz za međunarodnu zajednicu kao i za proces u Ujedinjenim narodima.

Gospodin Powell je dodao da se još uvijek nada mirnom rješavanju ovog pitanja. No, prema njegovim riječima, administracija pridržava pravo uporabe sile protiv Iraka, ukoliko Ujedinjeni narodi ne poduzmu nikakve mjere. Državni je tajnik rekao da, ukoliko dođe do toga, Sjedinjene Države neće morati djelovati same, već da će se u koaliciju uključiti mnoge zemlje.

******

Rusija, Francuska i Njemačka ponovno su izrazile protivljenje ratu protiv Iraka - za sada.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u telefonskom razgovoru predsjedniku Bushu da će izvještaj inspektora Vijeću sigurnosti – koji će uskoro biti objavljen - predstavljati “ključ za buduće akcije”.

Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov rekao da trenutno nema razloga za korištenje sile protiv Bagdada.

Do ovih je reakcija došlo nakon što je američki ministar obrane Donald Rumsfeld izrazio uvjerenje da će, čak i bez nove rezolucije Vijeća sigurnosti, u vojnoj akciji protiv Iraka sudjelovati velik broj zemalja.

******

Irački dužnosnik zadužen za suradnju s inspektorima Ujedinjenih naroda, general Hosam Mohamad Amin izjavio je da nekoliko iračkih znanstvenika za sada odbija privatno razgovarati s inspektorima.

General Amin izjavio je na tiskovnoj konferenciji u Bagdadu da je iračka vlada pokušala uvjeriti znanstvenike da pristanu na razgovore bez nazočnosti iračkih promatrača, no da su znanstvenici to odbili.

Sjedinjene Države pozivaju Ujedinjene narode da obave te razgovore privatno ili izvan Iraka da bi se od znanstvenika dobili podaci o iračkim programima za razvoj oružja.

XS
SM
MD
LG