Linkovi

Senator Kennedy protiv žurbe s pokretanjem rata u Iraku (22/1/03) - 2003-01-22


Američki senator Edward Kennedy, – inače, jedan od vodećih liberalnih političara u Kongresu –, napao je vanjsku politiku predsjednika Busha, pozivajući njegovu administraciju da ne žuri u pokretanju rata protiv Iraka.

U govoru koji je održao u Washingtonu, senator Kennedy je podržao američke saveznike koji se zalažu za davanje više vremena inspektorskim ekipama za naoružanje u Iraku. Na dan kada je predsjednik Bush upozorio Bagdad da raspolaže sa sve manje vremena za razoružavanje, senator Kennedy je upozorio da bi rat koji bi Sjedinjene Države predvodile protiv Iraka mogao imati negativne posljedice po druge segmente američke vanjske politike.

“I dalje sam uvjeren da bi to bio pogrešan rat u pogrešno vrijeme. Opasnost od Iraka nije neposredna, a odvući će pažnju Amerike od dvije neposredne opasnosti koje prijete našoj sigurnosti – a to su, očita i sada prisutna opasnost od terorizma, te kriza sa Sjevernom Korejom,” kaže senator Kennedy.

Kritizirajući sadašnju politiku administracije prema Sjevernoj Koreji, Edward Kennedy je predsjednika Busha pozvao da posveti više pažnje tom problemu. Što se tiče borbe protiv terorizma, on je rekao da Sjedinjene Države još nisu adekvatno pripremljene za obranu od napada s oružjem za masovno uništavanje. Senator Kennedy je takodjer od administracije zatražio da pri vodjenju rata protiv terorizma ne krši zakonom zajamčena prava i privatnost gradjana.

XS
SM
MD
LG