Linkovi

Markey: Hrvatska nije preuzela aktivnu ulogu u regionalnoj borbi protiv organiziranog kriminala (23/1/03) - 2003-01-22


U Centru Woodrow Wilson, ovdje u Washingtonu, jučer je održan panel o borbi protiv organiziranog kriminala na Balkanu. Na skupu se mogla čuti tvrdnja da je Hrvatska – kada je organizirani kriminal u pitanju – u svojevrsnom “stanju poricanja”, koje je svojstveno ovisniku koji nije u stanju priznati postojanje problema. Naime službeni Zagreb, kada je u pitanju organizirani kriminal te regionalna suradnja u borbi protiv njega – jednostavno kao da poriče njegovo postojanje.

Tvrdnju o navodnom hrvatskom “poricanju postojanja problema organiziranog kriminala” izgovorio je jedan od sudionika skupa - David Binder, umirovljeni izvjestitelj dnevnika New York Times, koji je za ovaj prestižni dnevnik godinama izvještavao o situaciji na Balkanu.

Markey: Hrvatska nije preuzela aktivnu ulogu

Je li tvrdnja Davida Bindera točna, upitali smo Johna Markeya, direktora Programa Državnog tajništva za pomoć stranim policijama i koordinatora u Gospodarskoj inicijativi za jugoistočnu Europu, koji je također govorio u Centru Woodrow Wilson.

"Hrvatska sudjeluje u Gospodarskoj inicijativi za Jugoistočnu Europu od njezina početka. Međutim, Hrvatska, kao niti Slovenija, nije preuzela u policijskom dijelu posla aktivnu ulogu. Želim podsjetiti da je borba protiv organiziranog kriminala izravno povezana s gospodarskim razvojem. Hrvatska je na početku ove inicijative čak preuzela odgovornost vođenja programa borbe protiv krijumčarenja u regiji, pogotovo krijumčarenja cigareta i benzina. I mi i europske zemlje smatrali smo da Hrvatska posjeduje jedinstvene kvalitete, te da će svoju vodeću ulogu na tom planu dobro obaviti. Međutim, stvarnu odgovornost za ovaj projekt Hrvatska nije preuzela. Ja sam se u Zagrebu nekoliko navrata susretao s dužnosnicima odgovornim za policiju, međutim nije mi pošlo za rukom da ih nagovorim da stvarno preuzmu ove obvezu" - rekao je John Markey.

On je u svom izlaganju u Centru Woodrow Wilson govorio o regionalnom pristupu u borbi protiv organiziranog kriminala na Balkanu, u što su Sjedinjene Države utrošile milijune dolara.

Binder: U Bosni i na Kosovu se ne zna tko je odgovoran

Termin “organizirani kriminal” odnosi se na krijumčarenje droga, oružja te ljudi, čemu pomaže raširena korupcija u državnom aparatu. Zapadna Europa, a donekle i Istočna obala Sjedinjenih Država, preplavljene su heroinom iz Azije koji stiže preko Balkana. Zapadnoeuropske metropole, ali i Bosna i Hercegovina te Kosovo – kojima u velikoj mjeri upravlja međunarodna zajednica – puni su žena i djevojaka iz bivšeg Sovjetskog saveza, koje se u režiji lokalnih mafija bave prostitucijom.

Sudionik panela David Binder izdvojio je posebno albanski organizirani kriminal, ali je također upozorio da “kriminalci na Balkanu surađuju bolje od ostalih - i od političara i od privrednika.”

Upitan zbog čega je kriminal posebno izražen u Bosni i Hercegovini odnosno na Kosovu, u državi odnosno pokrajini u kojima u velikoj mjeri vladaju stranci, David Binder je rekao: "Odgovor se može pronaći u jednoj izreci Harryja Trumana, bivšeg američkog predsjednika – ‘kao predsjednik, za sve sam odgovoran, na kraju, samo ja.’ U Bosni i na Kosovu ne znate tko je odgovoran. Lokalne vlasti prebacuju odgovornost na strance, a stranci na lokalne vlasti. Osim toga, na Balkanu se stvorio ‘mentalitet ovisnosti’ o međunarodnoj zajednici, koji pridonosi tome da se uvijek od nekog drugog očekuje da riješi lokalne probleme."

Oba su govornika na panelu izdvojili rad međunarodnog policijskog centra u Bukureštu, gdje policijski dužnosnici iz regije, zajedno s policijskim stručnjacima iz Amerike i Zapadne Europe - u okviru programa Gospodarske inicijative za Jugoistočnu Europu - pokušavaju na međudržavnoj razini koordinirati borbu protiv organiziranog kriminala.

XS
SM
MD
LG