Linkovi

Filmski festival Sundance 2003 (22/1/03) - 2003-01-22


Od prošlog četvrtka, pa do kraja ovog tjedna, u malom gradiću Park City, u saveznoj državi Utah održava se najznačajniji američki filmski festival posvećen ostvarenjima nezavisne filmske produkcije. Tijekom tih desetak dana, u gradiću, u kojemu živi oko 7 i pol tisuća stanovnika, okupi se nekoliko desetaka tisuća posjetitelja, od kojih mnogi dolaze s brojnom pratnjom tjelohranitelja i drugih koji se staraju o njihovoj dobrobiti.

Naime, premda je to festival neovisnog filma, prisutnost Hollywooda je ogromna. Ne samo što se velik broj filmova posredno financira sredstvima velikih studija iz Los Angelesa, nego i sve veći broj zvijezda prihvaća uloge u ovim redovito niskobudžetnim filmovima.

Primjerice, tu je film «Masked and Anonimous», satirički pogled na dobrotvorni koncert s Jessicom Lange i Bobom Dylanom u glavnm ulogama; zatim «Levity», drama o kažnjeniku na uvjetnoj slobodi s Billyjm Bobom Thorntonom i Kirsten Dunst; Whoopy Goldberg i Danny Glover tumače glavne uloge u filmu «Good Fences», Macaulay Culkin se vraća na veliki ekran ulogom u filmu «Party Monster», a Oliver Stone predstavja svoj dokumentarac o Fidelu Castru, «Comandante».

Popis zvijezda time ne završava. Robert Downey Jr. glumi u filmu «The Singing Detective», Katie Holmes u «Pieces of April», Kevin Spacey u «The United States of Leland», a Al Pacino, Tea Leoni i Kim Basinger u «People I Know». Dustin Hoffman pojavljuje se u filmu «Confidence».

Kategorija dokumentarnih filmova, uz pogled na Fidela Castra iz perspektive Olivera Stonea, nudi još niz biografskih filmova, u rasponu od legendarnog pjesnika Charlesa Bukowskog i romanopisca Gorea Vidala, pa do portreta slavnog ratnog fotografa Roberta Cape i producenta ploča Toma Downa. Film «The Weather Underground» govori o radikalima iz šezdesetih godina, a «A Decade Under the Influence» sadrži razgovore s utjecajnim filmskim redateljima sedamdesetih godina.

U kategoriji «American Showcase» bit će, između ostalih, prikazani redateljski prvijenci glumaca Salme Hayek i Matta Dillona. «The Maldonado Miracle», Salme Hayek, govori o zbivanjima u malom, zamirućem gradu, u kojemu kip Djevice Marije lije krvave suze. Dillonov «City of Ghosts» govori o osuđeniku u bijegu, u Kambodži.

U istoj kategoriji prikazuje se i glazbena drama «Laurel Canyon» s Frances McDormand kao producenticom CD albuma koja je, zbog stalnog uživanja marihuane, u sukobu sa svojim uštogljenim sinom, studentom medicine, koga tumači Christian Bale. Tu je i film «Buffalo Soldiers» o američkim vojnicima stacioniranim u mirnodopskoj Njemačkoj, s Edom Harrisom, Scottom Glennom i Joaquinom Phoenixom u glavnim ulogama.

Inače, posjetitelji festivala Sundance odlikuju se još jednim rekordom, prilično neobičnim u saveznoj državi Utah u ovo doba godine. Dok prosječni zimski posjetitelj gradića Park City provede u njemu pet dana, od kojih svih pet na obližnjim skijalištima, ljubitelji filma ovdje borave prosječno šest do sedam dana, od kojih samo svaki drugi provede jedan dan na skijalištu!

XS
SM
MD
LG