Linkovi

Slavna ličnost kao dio opisa stana (21/1/03) - 2003-01-22


U New Yorku, slavne se ličnosti mogu vidjeti posvuda – na ulici, u parku, u trgovini, gotovo svugdje. No, najbolje ih je vidjeti u liftu vlastite zgrade – tako barem tvrde posrednici kupoprodaje i iznajmljivanja nekretnina, a tržišni pokazatelji im daju za pravo.

Mnogi građani koji traže novi stan, posebice ako je on na Manhattanu, u opisu ponuđenih stanova naći će, uz podatke o tome koliko je velik i kako je opremljen, i pojedinosti poput, recimo, «Britney Spears kupuje kuću dva bloka od ove zgrade,» ili «Woody Allen stanuje preko puta ceste».

Zaista, tvrde agenti za promet nekretninama, kada se slavna ličnost useli u četvrt, poveća se vrijednost svih zgrada u susjedstvu, a ponajviše one u kojoj se nalazi njezin stan. Primjerice, Madonnu se smatra doslovce dobrom susjedskom investicijom. Zgrada u kojoj se nalazi njezin stan, u ulici Harperley Hall, na broju 41, sa zapadne strane Central Parka, nije bila jedna od najprominentnijih zgrada sve dok ona nje tamo pustila korijene, ranih devedesetih. Nakon toga, sama njezina prisutnost povećala je vrijednost svih ostalih stanova u zgradi za najmanje 25 posto.

No, nisu sve holivudske zvijezde jednako vrijedne u svijetu nekretnina. Oni za koje se zna da se mogu odseliti jednakom brzinom kao što su i doselili, manje se odražavaju na rast vrijednosti okolnih stanova. Oni koje se samo gleda s dalekozorom nekoliko zgrada dalje, isto tako, u gradu u kojemu je broj zvijezda čista inflacijska brojka, nisu bogznakakav dobitak. Ali, kažu poznavaoci prilika, imati Susan Sarandon i Tima Robbinsa u istoj zgradi, znači da vam stan automatski vrijedi nekoliko stotina tisuća dolara više.

Mnoge četvrti upravo nekim zvijezdama zahvaljuju svoj ugled i status. Tvrdi se da je Robert DeNiro zaslužan za procvat četvrti TriBeCa, kupivši tamo prvo stan, zatim osnovavši produkcijski studio i, konačno, hvaleći na sva usta lokalne restorane. Danas e to jedna od najželjenijih stambenih lokacija na Manhattanu, svojedobni dom i zlosretnom Johnu Kennedyju mlađem i njegovoj supruzi Caroline Besset.

Međutim, niti zvijezdama nije ponekad lako kupiti ili iznajmiti stan. U stambenim zgradama, vlasnici stanova, poput kućnog savjeta, provjeravaju i odobravaju poželjnost novog susjeda. Mariah Carey se tako nije dopala kućnom savjetu na adresu Central Park West broj 91, jer, kako je rečeno u obrazloženju odluke kojojm se odbija njezina ponuda za kupnju stana u toj zgradi, «njezini su tjelohranitelji prekrupni, a suknjice presitne.»

Park Avenija poznato je mjesto na kojemu zvijezde iz svijeta zabave ne kotiraju baš najbolje. U tom se susjedstvu više cijene zvijezde iz svijeta financija – bankari, burzovni mešetari i veliki financijeri.

XS
SM
MD
LG