Linkovi

Al Hirschfeld (1902-2003) - 2003-01-21


Jučer je u devedeset devetoj godini života u New Yorku preminuo slavni američki karikaturist Al Hirschfeld. Prve radove objavio je tijekom dvadesetih godina prošlog stoljeća u New York Heraldu i New York Timesu, a proslavio se crtežima poznatih glumaca i broadwayskih djelatnika - od Charliea Chaplina do Jerryja Seinfelda. Pripremio Zdenko Novački.

Al Hirschfeld umro je isti dan kad je New York Times objavio na naslovnici izvješće o tome kako sve više Amerikanaca doživljava stoti rođendan. Hirschfeldu, čiji su se crteži pojavljivali u ovom dnevniku od samog početka karijere, trebalo je ni pola godine da dođe do ove okrugle brojke. Peter Johnson piše u današnjem USA Todayu da je vjerojatno riječ o jednom od najutjecajnijih karikaturista suvremenog svijeta čiji djelo obuhvaća skice kabaretskih pjevača iz burnih dvadesetih, kao i karikature glumačkih ansambla suvremenih broadwayskih hitova kao što su Mel Brooksovi Producenti, ili popularnog televizijskog voditelja Jaya Lenoa. U trenutku smrti, koja ga je zatekla u njegovoj kući u snu, radio je na naručenim crtežima komičara braće Marx.

U jednom interviewu prošle godine, gospodin Hirschfeld je rekao kako nema pojma koliko crteža je napravio u životu, no galeristica Margo Feiden koja zastupa njegove interese još od 1969. godine procijenjuje da ih mora biti negdje oko deset tisuća, iako ih je znatno manje sačuvano. Govoreći o njegovom djelu, gospođa Feiden kaže kako je on prije bio 'karakterist' negoli karikaturist, stoga jer ga je više zanimalo da u svoje crteže unese nečiji karakter negoli da nacrta veliki nos. Crtao je na petom katu svoje kuće na Manhattanu u potkrovlju i volio se šaliti kako je to najbolji način tjelovježbe za njega.

Rođen je 1902. godine u St. Louisu, u Missouriju, a s dvanaest godina preselio se s roditeljima u New York. Njegove veze s newyorškim kazališnim svijetom počele su posve slučajno. Nakon što je napravio skicu neke francuske glumice, koja je poslije iskorištena u tiskanom programu predstave, njegov prijatelj ju je odnio u New York Tribune koji ju je i objavio. Nakon toga zapošljava se u konkurentskom New York Timesu. S godinama postao je sastavni dio broadwayske scene i sprijateljio se s autorima koje je crtao kao što su Arthur Miller, Eugene O'Neill, Ira i George Gershwin. Jedan poznavatelj broadwayske scene nedavno je rekao kako činjenica da vas je nacrtao Al Hirschfel predstavlja - 'vrlo važno pero u perjanici'. Jedan od njegovih dugogodišnjih prijatelja i urednika iz Timesa, Arthur Gelb, izjavio je kako nije bilo niti jedne važnije osobe u svijetu industrije zabave koju Hirschfeld nije portretirao.

Godine 1975. godine dobio je i kazališnu nagradu Tony, a 1996. o njemu je snimljen i dokumentarni film koji je ušao u konkurenciju za oskara. U svom televizijskom portretu ovog karikaturista Eugenia Zukerman je 1998. godine napisala kako su danas neki njegovi crteži glasovitiji od osoba koji se na njima nalaze. 23. lipnja ove godine - što bi bio stoti rođendan ovog umjetnika- kazalište Martin Beck koje se nalazi na 45. ulici, u kazališnoj četvrti New Yorka, bit će preimenovano u čast Ala Hirschfelda.

XS
SM
MD
LG