Linkovi

Milutinović - svjedok na suđenju Miloševiću? (21/1/03) - 2003-01-21


Milan Milutinović će pred sudsko Vijeće izaći u ponedjeljak. Najnoviji optuženi u den Haagu ušao je tako u pripremnu proceduru, a Tužiteljstvo ne isljučuje mogućnost da se Milutinović pojavi i kao svjedok u drugim suđenjima.

Milan Milutinović pojavit će se po prvi put pred sudskim Vijećem pod predsjedavanjem Patricka Robinsona u ponedjeljak popodne, kada će mu biti pročitana optužnica.

Tribunal ga tereti za zločine na Kosovu za koje je - tvrdi se u optužnici - odgovoran kao član Miloševićevog najužeg kruga. U optužnici se govori o kampanji nasilja, teroroziranju i izgonu tamošnjeg stanovništva.

Tužiteljstvo Milutinovićev dolazak u den Haag tretira kao "dobrovoljan akt pojedinca" u kome službeni Beograd nije imao nikavu ulogu osim što mu je osigurao prijevoz. Sam je Milutinović obećao Tužiteljstvu predaju čim mu završi predsjednički mandat što je i učinio. Tužiteljstvu je Milutinovićev dolazak "odgovorna odluka koju bi trebali slijediti i ostali optuženi, oni što se pred pravdom kukavički sakrivaju iza leđa svog naroda".

Optuženi se inače po dolasku sreo s glavnom tužiteljicom. Prema riječima glasnogovornice Tužiteljstva, nije još otvoreno pitanje Milutinovićevog svjedočenja u drugim suđenjima koja su u tijeku. O ovome će se odlučivati kasnije i ovisi o tome što će Milutinović kazati u ovim prvim razgovorima s predstavnicima Tužiteljstva.

XS
SM
MD
LG