Linkovi

Članice UN-a obavezne surađivati u borbi protiv terorizma (21/1/03) - 2003-01-21


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojilo rezoluciju i deklaraciju kojom se od zemalja-članica Ujedinjenih naroda traži poduzimanje hitnih akcija u borbi protiv medjunarodnog terorizma.

Šefovi diplomacija 13 - od ukupno 15 – zemalja članica Vijeća sigurnosti sudjelovali su u raspravi o naporima koje medjunarodna zajednica čini u borbi protiv terorizma. Predsjedatelj vijeća – francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin – rekao je novinarima nakon sastanka da terorizam ne treba odvajati od ostalih opasnosti, te je naglasio potrebu suradnje u borbi protiv terorizma: “Jedinstvo je ključ uspjeha. Ono je od životne važnosti, te ga moramo očuvati. Terorizam je, ustvari, u pozadini drugih opasnosti sadašnjeg vremena – širenja oružja za masovno uništavanje, regionalnih kriza, kriminalnih mreža i ilegalnih financija.”

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw i državni tajnik Colin Powell upozorili su da takozvane otpadničke zemlje – poput Iraka – nastavljaju biti rizične po medjunarodnu zajednicu, te se mora spriječiti njihova isporuka oružja masovnog uništavanja teroristima. Vijeće sigurnosti je u deklaraciji o anti-terorizmu zatražilo od svih zemalja članica Ujedinjenih naroda da učine više i pojačaju svoju aktivnost protiv terorista.

Glavni tajnik svjetske organizacija Kofi Annan je izjavio da nedavni smrtonosni napadi u Moskvi, na Baliju, te u Keniji “predstavljaju dramatični podsjetnik da su uspjesi u borbi protiv terorizma i dalje nedovoljni. Pa ipak, on je upozorio da države moraju voditi računa o tome da u ime borbe protiv terorizma ne žrtvuju gradjanske slobode: “Postoji opasnost da – boreći se za sigurnost – ne završimo na žrtvovanju temeljnih sloboda, čime bi smo oslabili, a ne učvrstili, zajedničku sigurnost – što bi dovelo do nagrizanja demokratske vladavine iznutra.”

Rezolucijom Vijeća sigurnosti se nastoji pojačati aktivnosti posebnog Odbora Vijeća sigurnosti za anti-terorizam, odbora koji je formiran nakon terorističkih napada 11.rujna.

XS
SM
MD
LG