Linkovi

'I have a dream' - 40 godina kasnije (20/1/03) - 2003-01-20


Neposredno pred obilježavanje blagdana kojim se odaju počast Martinu Lutheru Kingu, prvaku borbe za građanska prava američkih crnaca, u Washingtonu se rasplamsala prava politička bura u vezi pitanja - koliko je administracije predsjednika Busha predana promicanju jednakih prava svih građana. Demokratski zakonodavci oštro kritiziraju - kako kažu - zabrinjavajući trend u politici vlade predsjednika Busha koji će, kako tvrde, ugroziti već postignuto na planu građanskih prava.

Slučaj senatora Lotta

Rasprava oko rasnih i građanskih prava počela je prošli mjesec kada je čelnik republikanaca u Senatu, Trent Lott, iz savezne države Mississippi, izrekao primjedbe koje su imale rasističke konotacije. Gospodin Lott, koji je na koncu izgubio svoje čelno mjesto upravo zbog te kontroverze, izjavio je da bi zemlji bilo bolje da je 1948. godine za predsjednika bio izabran tadašnji kandidat Strom Thurmond, koji je zagovarao segregaciju.

U rijetkom slučaju prekoravanja republikanskog čelnika, predsjednik Bush je osudio tu primjedbu. Njegovu osudu pozdravile su i organizacije za zaštitu građanskih prava kao i demokrati u Kongresu, koji su izrazili nadu da će administracija sustavno poduzimati mjere koje bi pomogle manjinama. To je komentirao i kongresmen Elijah Cummings, iz Marylanda, čelnik kluba crnačkih kongresnih zastupnika: "Mislili smo da dolaze nova vremena s obzirom na ono što je predsjednik ustvrdio - da su ideali Republikanske stranke ideali ove zemlje."

Ponovno imenovanje Charlesa Pickeringa

No, nekoliko tjedana kasnije, predsjednik Bush je ponovno nominirao na mjesto saveznog suca kandidata čije su dosadašnje sudačke odluke razgnjevile aktiviste za zaštitu građanskih prava. Suca Charlesa Pickeringa, samo nekoliko mjeseci ranije, dok su Senat kontrolirali demokrati, Senatski odbor za pravosuđe je odbio za mjesto suca u Saveznom prizivnom sudu. Demokrati su posebice isticali njegova zalaganja za smanjenje kazne čovjeku koji je palio križ pred kućom rasno miješanog bračnog para. Republikanci, sa svoje strane, ističu da je sudac Pickering bio rani zagovornik građanskih prava, koji je svojedobno branio jednog crnca u sporu protiv Ku Klux Klana.

Afirmativna akcija - diskriminacija bijelaca?

Kontroverze, međutim, time ne prestaju. U četvrtak je administracija uložila žalbu Vrhovnom sudu zbog upisne politike Sveučilišta Michigan kojom pri upisu prednost imaju crnački i hispanički kandidati. Administracija tvrdi da se radi o diskriminaciji protiv bjelačkih studenata. Predsjednik Bush nedavno je izjavio da postoje bolji načini za promicanje raznolikosti: "Rasna diskriminacija, koju se još uvijek mučimo prebroditi, zahtijeva posebne napore kako bi se zaista i ostvarilo obećanje o jednakim šansama za sve."

Demokrati, a među njima i senator Ted Kennedy, odmah su osudili stav administracije: "Jasno je da se administracija odlučila napustiti veliku borbu koju je naša zemlja vodila kako bi osigurala da rasa, nacionalnost, vjera i spol ne bi bili prepreke punom sudjelovanju svakog građana u našoj demokraciji."

Lichtman: Republikanci žele ojačati vlastitu bazu

Politički analitičari kažu da su potezi administracije u vezi sa sucem Pickeringom, kao i s upisnom politikom Sveučilišta Michigan prvenstveno bili usmjereni ka zadovoljavanju želja konzervativne baze predsjednika Busha. Sam predsjednik, koji je na izborima 2000. dobio glasove samo 9 posto američkih crnaca, trudio se poboljšati svoj položaj među manjinskim glasačima prije nego što će se slijedeće godine kandidirati za ponovni izbor.

Međutim, Allan Lichtman, profesor Sveučilišta American, u Washingtonu, smatra da su, kako izgleda, ta njegova nastojanja trenutno potisnuta u drugi plan: "Republikanci su očigledno donijeli stratešku odluku da nastave ojačavati svoj položaj među bjelačkim konzervativcima, a ne da se zapute riskantnijim putem pridobivanja manjina na stranu republikanaca."

Profesor Lichtman kaže da će se ovi najnoviji predsjednikovi potezi odraziti na predsjedničku utrku slijedeće godine, i to ojačavanjem podrške republikancima među bjelačkim konzervativcima, uz istodobno cementiranje lojalnosti američkih crnaca Demokratskoj stranci.

XS
SM
MD
LG