Linkovi

Donald Rumsfeld se nada odlasku Saddama Husseina u izgnanstvo (20/1/03) - 2003-01-20


U Bagdadu se danas sastaju predstavnici Ujedinjenih naroda i Iraka kako bi razmotrili dosadašnji tok inspekcije iračkog naoružanja, uoči podnošenja izvještaja o nalazima inspektora Vijeću sigurnosti, 27.siječnja. Nakon razgovora koje su dvije strane vodile jučer, direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed El-Baradei i glavni inspektor za naoružanje Hans Blix izjavili su da je postignut izvjesni napredak ka aktivnoj suradnji Iračana u potrazi za zabranjenim naoružanjem.

U Washingtonu, najviši predstavnici administracije predsjednika Busha kažu da Bagdad ima sve manje vremena na raspolaganju. Predsjednikova savjetnica za državnu sigurnost Condoleezza Rice je ocijenila da će 27.siječnja označiti “početak zadnje faze” za Irak. Ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da vjeruje u mogućnost da irački predsjednik Saddam Hussein pristane na odlazak u izgnanstvo.

Gospodin je Rumsfeld u intervjuu televizijskoj mreži ABC izjavio da uvijek postoji mogućnost Husseinovog napuštanja Iraka. Upitan o mogućnosti da se –kao inicijativa za odlazak u izgnanstvo – iračkom predsjedniku ponudi imunitet od izvodjenja pred sud za ratne zločine, gospodin je Rumsfeld rekao da odluku o tome mogu donijeti samo predsjednik Bush i ministar pravosudja John Ashcroft.

RUMSFELD:“S ciljem da se izbjegne rat, ja bih osobno predložio poduzimanje mjera kojima bi se iračkim čelnicima i njihovim obiteljima omogućio odlazak u neku treću zemlju.”

Proteklih nekoliko tjedana, u više su izvještaja spominjani pokušaji da se uvjeri Saddama Husseina da dobrovoljno napusti Irak. Nijedan od tih izvještaja, medjutim, nije potvrdjen.

U Washingtonu i drugim gradovima u svijetu tijekom protekla dva dana su održani anti-ratni prosvjedi. Nekoliko stotina glasnih demonstranata jučer je prosvjedovala ispred Bijele kuće, a nekoliko desetina ih je uhićeno zbog probijanja u sigurnosnu zonu oko Bijele kuće. U Europi, tisuće ljudi su prosvjedovale u Turskoj, Britaniji, Belgiji i Španjolskoj. Dan ranije, deseci tisuća anti-ratnih aktivista prosvjedovali su u Washingtonu i drugim američkim gradovima.

XS
SM
MD
LG