Linkovi

Ravnoteža javne sigurnosti i slobode pojedinca - jedan od glavnih izazova u ratu protiv terorizma (20/1/03) - 2003-01-20


Nedavno osnovano Ministarstvo domovinske sigurnosti, koje će biti odgovorno za obranu od terorizma na unutrašnjem planu, u sljedeće će dvije godine na informacijsku tehnologiju potrošiti oko šest milijardi dolara. Ovaj će se novac utrošiti na otkrivanje, spriječavanje i odgovaranje na terorističke napade. Međutim, neki stručnjaci za terorizam, kao i čelni vladini dužnosnici, upozoravaju da se mora paziti kako veliki informacijski potencijali ne bi ugrozili osobna prava građana.

Kada je u pitanju prikupljanje raznoraznih informacija o građanima, najmodernija se tehnologija u Americi koristi svakodnevno. Koristi je policija, biznis, marketinške tvrtke i mnoge druge privatne i javne ustanove.

James Gilmore, bivši guverner savezne države Virginija, na čelu je povjerenstva koje proučava načine borbe protiv terorizma. On smatra da bi budući teroristički napadi na američko tlo mogli biti kombinirani s napadom na vrlo ranjivu informacijsku infrastrukturu: "Postoji zabrinutost da će neprijatelj napasti elektronske komunikacije, istovremeno s konvencionalnim terorističkim napadom, ili pak pri upotrebi oružja za masovno uništavanje. Pri planiranju odgovora na teroristički napad, vlada ovisi o komunikaciji internetom. Ako se to spriječi, destruktivne posljedice napada bile bi umnogostručene."

Holcomb: Vlada ne želi narušiti ravnotežu između potreba državne sigurnosti i građanskih prava

Bolje korištenje informacijske tehnologije predstavlja vjerojatno jedno od najefikasnijih oružja u borbi protiv terorista. Međutim, masovna uporaba te tehnologije budi strah od njezinih mogućih zlouporaba – prvenstveno kršenja prava na individualnu privatnost, odnosno kršenja niza građanskih prava.

Na opasnost ukazuje i Lee Holcomb, direktor infrastrukture Ureda Bijele kuće za domovinsku sigurnost. On kaže da je u posljednjih nekoliko mjeseci vladu kontaktiralo više od tri tisuće privatnih tvrtki, koje su ponudile svoje proizvode koji bi – kako tvrde – mogli biti korišteni u ratu protiv terorizma. Neki od tih proizvoda mogli bi dovesti do kršenja osobnih prava građana.

"Netko je primjerice predložio proizvodnju elektronskih čipova koji bi se mogli kriomice “presaditi” u tijelo sumnjivog pojedinca, pa bi se time njegovo kretanje moglo bolje nadzirati. Radi se o tehnologiji koju ponekad koriste lovci na divlje zvijeri. Recimo, takav prijedlog predstavlja očito kršenje građanskih prava. Vlada mora dobro paziti kako se ne bi narušila ravnoteža između državne sigurnosti i građanskih prava pojedinaca" - kaže Lee Holcomb.

Gilmore: Izazov vrlo velik, trebat će nam i dosta sreće

Radi se o vjerojatno najvećem izazovu američke demokracije od kraja hladnog rata – kaže James Gilmore. "Najvažnije je pronaći najbolji način prikupljanja informacija, u svrhu anti-terorističke borbe. Tehnologija i suvremene telekomunikacije moraju se koristiti kako bi podaci bili na raspolaganju svakoj relevantnoj agenciji. Za neprijatelja, ta komunikacija mora biti neprobojna. U isto vrijeme, moraju se očuvati sve vrijednosti američkog sustava, poput pune zaštite građanskih prava. Trebat će na na tom zadatku i dosta sreće – jer je izazov vrlo velik."

James Gilmore smatra da zaštita osobne slobode pojedinca treba biti jedan od glavnih ciljeva savezne vlade, jer i to pridonosi konačnoj pobjedi u ratu protiv globalnog terorizma.

XS
SM
MD
LG