Linkovi

Štrajk bez obzira na Hipokratovu prisegu (20/1/03) - 2003-01-20


U Hrvatskoj već šesti dan štrajkaju bolnički liječnici. Boreći se s vladom za veće plaće, Sindikat liječnika danas je posegnuo za neuobičajenom mjerom - otkazivanjem svih pregleda i operacija koje nisu hitne.

U zagrebačkom domu zdravlja u Sigetu Nevenka Ilić prijepodne je obavila pregled srca. Ova šezdesetdvogodišnja penzionerka zadovoljna je što joj nije propao prije više od mjesec dana zakazan pregled, ali - kako kaže - "ne bi se ljutila ni da su je odbili".

"Nešto treba riješiti, ne znam na koji način, pacijentima treba više pružiti, ali i liječnici trebaju biti u boljoj situaciji. Možda bi tada bilo manje one korupcije, odnosno mita što kažu," kaze gospođa Ilić.

U borbi za veće doktorske plaće, Sindikat liječnika posegnuo je za mjerom neubičajenom za struku čiji su članovi dali Hipokratovu zakletvu.

Otkazani su svi pregledi i operacije koje nisu hitne, a rad u ambulantama i poliklinikama, na zahtjev Ministarstva zdravstva, jutros su organizirali ravnatelji bolnica.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić kazao je da "štrajkanje odugovlačenjem i opstrukcijom rada nije zakonito" a liječnicima koji odbiju primiti pacijenta zaprijetio je otkazom.

Tridesetdvogodišnja službenica Renata iz Zagreba za dva dana ima zakazanu operaciju očne mrene na zagrebačkom Rebru. Ona strahuje da bi operacija mogla biti odgođena. Unatoč višemjesečnom čekanju na specijalističke preglede i termin za operaciju, ona opravdava štrajk liječnika.

"Nisam sigurna da ću biti operirana, vjerojatno neću, ali štrajk liječnika ipak opravdavam. Mislim da su slabo plaćeni, kad su slabo plaćeni slabo rade, kad slabo rade mi ispaštamo. Mislim da bi i mita koji je toliko prisutan u našem zdravstvu bilo manje kad bi oni bili bolje plaćeni," kaže Renata.

Dvadesetdevetogodišnja studentica Tanja smatra da doktori imaju pravo štrajkati za veće plaće, ali ne uskraćivanjem usluga pacijentima. Dodaje da su puno veći problem hrvatskog zdravstva bolnice koje izgledaju ko "ubožnice". Ali, kaže naša sugovornica, lijecnicima bi trebalo povisiti plaće.

"Možda bi", kaže Tanja, "tada bili malo ljubazniji. Nije u redu što štrajkaju tako da ljudima uskraćuju pomoć bez obzira bio hitan slučaj ili ne. Ne zna se što je hitno a što nije dok se ne pregleda. To nije u redu, neka se bore za veće plaće na drugačiji način, možda noseći bedževe. Raditi bi trebali."

Sindikat liječnika od Vlade traži da do srijede odobri povećanje liječničkih plaća za 28 posto. Predsjednik Sindikata liječnika Ivica Babić kazao je da će u slučaju negativnog odgovora sindikat ponovo tražiti 45 posto veće plaće.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić odbio je sindikalni zahtjev s obrazloženjem da Vlada u proračunu nema novca a hrvatski liječnici, rekao je, imaju veće plaće od liječnika u ostalim tranzicijskim zemljama.

XS
SM
MD
LG