Linkovi

Planirani pomorski napadi-tvrdi al-Qaidin operativac (20/1/03) - 2003-01-20


Šefovi diplomacija zemalja članica Vijeća sigurnosti sastaju se danas u New Yorku, kako bi od članica Ujedinjenih naroda zatražili poduzimanje oštrijih akcija u spriječavanju terorizma. Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin – trenutni predsjedatelj vijeća – sazvao je sastanak kako bi se razmotrile mjere koje su u borbi protiv terorizma poduzete nakon napada izvršenih 11.rujna 2001.godine. Očekuje se da će članovi vijeća usvojiti deklaraciju kojom će upozoriti na rastuću opasnost da teroristi dodju u posjed oružja za masovno uništavanje. Od članica svjetske organizacije će se zatražiti uvodjenje strože kontrole materijala na proizvodnju oružja.

O pripremama terorističkih akcija izvještava najnoviji broj tjednika Newsweek: Nedavno uhićeni operativac al-Qaide je – kako se navodi – rekao da bi pokretne pomorske snage njegove terorističke mreže mogle predstavljati ozbiljnu opasnost po sigurnost u svijetu. Središnja obavještajna služba – CIA – saznala je od Abd al-Rahima al-Nashiria da se al-Qaidina strategija napada na pomorske ciljeve sastoji iz četiri dijela:

Prema jednom planu, predvidjeno je da se na američke ratne brodove koji prolaze kroz Gibraltar izvrše napadi gliserima napunjenim eksplozivom. Prema drugim planovima, predvidjeni su napadi srednjim brodovima i sportskim zrakoplovima takodjer punjenim eksplozivom, a predvidjeni su i podvodni bombaški napadi.

A u najnovijem priopćenju koje se pripisuje Osami bin Ladenu, teroristički čelnik poziva muslimane da se prestanu medjusobno boriti, te se ujedine protiv “križarskog” neprijatelja. Arapski list Asharq Al-Awsat, koji izlazi u Londonu, navodi da je taj poziv sadržan u pismu primljenom posredstvom pakistanskih veza bliskih al-Qaidinoj terorističkoj mreži. U tom se pismu navode bin Ladenove riječi da se muslimani svijeta moraju ujediniti i napadati vanjske neprijatelje koji kradu njihova prorodna bogatstva.

XS
SM
MD
LG