Linkovi

Film The Hours - kandidat za Oskara (19/1/03) - 2003-01-19


Zima obično u američka kina donosi ozbiljnija filmska ostvarenja, među kojima se mnoga od same premijere smatraju kandidatima za Oskara. Jedno takvo djelo upravo se pojavilo na velikim ekranima. Drama “The Hours” redatelja Stephena Daldrya temelji se na romanu istoga naslova američkog pisca Michaela Cunnighama, koji je 1998. nagrađen Pulitzerovom nagradom. Cunnigham je u svojem djelu vješto kroz vrijeme isprepleo živote tri žene – britanske spisateljice Virginije Woolf, kalifornijske kućanice iz pedesetih Laure Brown i moderne njujorške književne urednice Clarisse Vaughan.

Film, vjeran knjizi, prati Virginiju Woolf dok tijekom dvadesetih godina piše svoje prvo značajno djelo “Gospođa Dalloway”. Trideset godina kasnije, njenu knjigu u Californiji čita deprimirana Laura Brown, dok, u društvu sina, priprema rođendansku tortu za svojeg supruga. Još nekoliko desetljeća kasnije, Clarissa u New Yorku planira proslavu za svojeg prijatelja, pjesnika Richarda, koji umire od AIDS-a, a nedavno je dobio prestižnu književnu nagradu. Richard je, pokazuje se, isti onaj sinčić koji je u Californiji gledao majku kako peče kolač. Tri žene povezane su ne samo sudbinskim paralelama, već i sličnim osjećajima u sukobljavanju sa životom – tugom, depresijom, spremnošću na borbu, ali i tihom željom za odustajanjem.

Ljubiteljima filma drama “The Hours” vjerojatno će biti posebno privlačna zbog odličnog izbora postave. Tri glavne uloge dodijeljene su cijenjenim i prokušanim glumicama – Nicole Kidman je, s umjetnim nosom, gotovo neprepoznatljiva u ulozi Virginije Woolf; Meryl Streep glumi iscrpljenu, ali borbenu Clarissu, dok je uloga dezorijentirane Laure, koja živi za svojeg sina povjerena Julianni Moore.

Julianne Moore kaže da ovaj film govori i o našim životima i ljudima koje volimo, o našim životnim izborima i odnosima koje uspostavljamo, te da gledatelji ne bi trebali očekivati da će vidjeti svemirske brodove, već će se susresti s materijalom koji, po njenom mišljenju, čini ljudsku dramu.

Nicole Kidman dobila je niz pohvala za svoju uvjerljivu i duboko proživljenu interpretaciju briljantne spisateljice, koja se bori s duševnom bolešću. Nicole Kidman smatra ovo značajnim filmom, jer govori o mnogo različitih tema kao što su kreativnost i ludilo, a i da ovaj film može podsjetiti ljude koji danas malo čitaju na to kakvu ulogu pisac može igrati u životima svojih čitatelja.

Scenarij za film “The Hours” napisao je David Hare, a u sporednim ulogama pojavljuju se Ed Harris, Miranda Richardson i Claire Danes. Glazbu je skladao Philip Glass.

XS
SM
MD
LG