Linkovi

Mesić: Tragično za liječničku struku što se postavlja na takav način (19/1/03) - 2003-01-19


Strajk kojeg je zapoceo u srijedu Sindikat lijecnika sutra nastavlja snizavanjem razine usluga u bolnicama. Lijenici nece operirati slucajeve koji nisu hitni, u bolnice nece primati nove pacijente niti ce od sutra raditi bolnicke poliklinike. Snizavanjem razine lijecnickih usluga sindikat je pred vladu postavio novi ultimatum, ako im se do srijede ne ispuni zahtjev za 28 posto vecom placom, ponovo ce traziti 45 postotno povecanje.

Predsjednik Sindikata lijecnika Ivica Babic kazao je da ce za sve eventualne posljedice za pacijente biti odgovorni Vlada i Ministarstvo zdravstva jer odbijaju ispuniti sindikalne zahtjeve. Babic smatra da je privremeno odustajanje od zahtjeva za 45 posto vecim placama kompromisna ponuda. Ministar zdravstva Andro Vlahusic novinarima je reka da posljednja sindikalna odluka ozbiljno ugrozavaju zivote i zdravlje gradjana. Ponovio je da da Vlada nema namjeru popustiti sindikatu ciji je predsjednik Babic izjavio da je situacija bila bolja u vrijeme bivse vlasti bez obzira sto je HDZ za zdravstvo iz proracuna izdvajao manje novca.

"Smatram da je legitimno zalagati se za promjenu vlasti, ali ne preko ledja hrvatskih gradjana pogotovo bolesnika i nadam se da lijecnici to shvacaju," rekao je Vlahusic.

Predsjednik drzave Stipe Mesic ne odobrava nacin kojim lijecnici od drzave traze vece place. Za Glas Amerike izjavio je da je neprimjereno da vise novca uvjetuju uskracivanjem usluga.

"To je tragicno za tu struku ako se na takav nacin postavlja. Svakako da lijecnici imaju demokratsko pravo postavljati zatjeve, ali drzava moze dati samo onoliko novca koliko ga ima. Ako se ide na to da se svi zahtjevi sindikata ispune netko bi morao reci odakle namaknuti ta sredstva, kome ih uzeti," rekao je predsjednik Mesic. .Prema sindikalnim podacima u strajku sudjeluje 90 posto lijecnika, gotovo sve zdravstvene ustanove u drzavi, osim primarnezastite

XS
SM
MD
LG