Linkovi

LAT: “Novi trend na Balkanu pretvara optužene griješnike u svece" (19/1/03) - 2003-01-19


Današnji Los Angeles Times donosi tekst u kojem kaže kako su nekadašnji ratni čelnici na Balkanu sada postali dijelom mitova koji ih pretvaraju u junake. Pod naslovom “Novi trend na Balkanu pretvara optužene griješnike u svece”, dnevnik iz Los Angelesa podsjeća da se, primjerice, u Beogradu prodaju posteri i značke s likom Radovana Karadžića, a u trgovinama se mogu kupiti zbirke njegove poezije za djecu.

Zbog toga, dodaje Los Angeles Times, poznavatelji prilika izražavaju bojazan da bi takvo raspoloženje prema ratnim zločincima moglo dovesti do novog sukoba na Balkanu. “Svaka etnička i vjerska skupina stvara mitologiju u kojoj se najagresivniji ratni čelnici, osumnjičeni za najgore zločine, pretvaraju u junake. Osim Srba taj trend je prisutan i među Hrvatima, bosanskim muslimanima te Albancima na Kosovu”, piše izvjestiteljica Los Angeles Timesa iz Beograda Alisa Rubin.

Čelnika sarajevske židovske zajednice, Jakob Finci, izjavio je za Los Angeles Times da svatko osjeća kako je tijekom rata nešto izgubio te da nije ništa ostalo osim loših uspomena. “Budući da nema novih junaka, mi se prisjećamo starih, Karadžića, Mladića, Izetbegovića…”, nastavlja Finci.

Bivši američki veleposlanik u nekadašnoj Jugoslaviji, Warren Zimmerman, tvrdi da nacionalističke figure daju ljudima osjećaj sigurnosti i superiornosti. “Oni su samo na korak od toga da kažu “mi smo bolji” što je samo drugi način poruke da ratovi na tom prostoru nisu gotovi”, kaže Zimmerman.

Pozivajući se na stručnjake, novinarka Los Angeles Timesa piše da će sukobi oko promjene granica najvjerojatnije izbiti u područjima gdje etničke skupine još uvijek žude za nacionalnim identitetom i osjećaju da su nepravedno pomiješane s pripadnicima drugih etničkih skupina i vjera.

U dijelu koji se odnosi na bosanske muslimane, novinarka piše o Musanu Topaloviću, vođi sarajevske bande, koji je poginuo u obrani Sarajeva. Prebacivanju njegovih posmrtnih ostataka na jedno muslimansko groblje nazočilo je 20 tisuća ljudi. Međutim, ubojstvo 75 Srba koje se pripisuje Topaloviću i njegovoj zločinačkoj skupini malo tko spominje. Muslimanski novinari koji su pisali o njegovim zločinima nazvani su izdajicama Bosne i Islama te stranim špijunima.

Pišući o Hrvatima L.A. Times navodi da su Hrvati uspjeli u velikoj mjeri stvoriti etnički homogenu zemlju kojoj su i težili. No čak i takva “pobjeda”, nastavlja Los Angeles Times, nije spriječila Hrvate da stvore mitove o svojim ratnim čelnicima. Hrvati, dodaje novinarka, vjeruju kako na strani pobjednika ne može biti ratnih zločinaca, a čak ako su ratni zločini i počinjeni oni su opravdani jer su Hrvati branili svoju domovinu.

“Nikada u povijesti nije zabilježeno da su pobjednici izvedeni pred sud. Amerikanci su počinili zločine u Vijetnamu i Nagasakiju, ali se nikada nisu ispričali. Britanci su bombardirali Dresden s ciljem da ubiju civile, ali ih nitko nikada nije osudio”, izjavio je novinar Nenad Ivanković kojeg Los Angeles Times naziva nacionalistom.

Taj američki list upozorava da ni eventualno izvođenje pred sud ratnih zločinaca neće promjeniti raspoloženje Srba. “Svatko od nas je Radovan”, kažu Srbi. Njihova poruka je jasna: Ako međunarodna zajednica uhiti i sudi Karadžiću, time će suditi svim Srbima, navodi Los Angeles Times. Umjesto da prepoznaju užas njihovih zločina, ljudi bi u njegovom suđenju vidjeli još jednu potvrdu junaštva. “Ako Karadžić bude poslan u Haag, kaže Jakob Finci na kraju teksta Los Angeles Timesa, on će postati mučenik, a potom svetac.

XS
SM
MD
LG