Linkovi

Anti-ratni skup u Washingtonu (19/1/03) - 2003-01-19


Jutrošnji tisak, - kako se moglo i očekivati -, uveliko se bavi jučerašnjim anti-ratnim prosvjedima u američkim gradovima. Kako piše "Washington Post", na najvećem prosvjednom skupu, u glavnom gradu, okupilo se više desetaka tisuća sudionika, - prema nekim procjenama i do pola milijuna ljudi! Bez obzira na točnu brojku, procjene i policije i promatrača su da je to bio najveći proturatni skup u Washingtonu od vremena Vijetnamskog rata.

Inače, prosvjed na otvorenom u Washingtonu je ozbiljno stavio na kušnju uvjerenja prosvjednika - temperature su bile negdje oko minus deset stupnjeva. No, kako piše “Washington Post”, crnački čelnik Jesse Jackson dobro je izrazio osjećaje svih prosvjednika rekavši: "Svijet je hladan, ali su naša srca vruća!" Među govornicima na prosvjedu bili su i glumica Jessica Lange, te demokratski kongresni zastupnik John Conyers iz savezne države Michigan.

Kako izvješćuje “Post”, pojavile su i se i skupine protu-prosvjednika, odnosno onih koji su zagovarali ratnu opciju u Iraku. Te su skupine bile, međutim, malobrojnije i uglavnom znatno tiše - svoja su mišljenja ponajviše izložili kroz natpise na transparentima, poput: "Hipiji, idite kući!". Skupina veterana svoje je mišljenje dovikivala proturatnim prosvjednicima: "Plivajte na Kubu", te "Dali smo šansu miru i dobili 11. rujna!".

No, za kraj pregleda novina, evo i jedne dobre vijesti za one koji strahuju od srčanog ili moždanog udara. Kako piše “New York Times”, srčani udar, premda još uvijek vodeći uzrok smrti u Americi, pogađa svake godine sve manji broj ljudi, a, uz to, događa se u sve kasnijoj dobi i s blažim posljedicama. Ista je stvar i s moždanim udarom. Kada bi stopa smrtnosti od te dvije bolesti bila jednaka kao prije 30 godina, svake godine 800 tisuća više Amerikanaca bi umrlo od srčanog udara, a 250 tisuća od moždanog udara.

XS
SM
MD
LG