Linkovi

Poljska će podržati hrvatsku kandidaturu za EU (18/1/03) - 2003-01-18


Nakon Italije, Madjarske i Slovenije i Poljska obecala punu podrsku hrvatskoj kandidaturi za clanstvo u EU. Predsjedniku Stipi Mesicu koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Poljskoj, predsjednik Aleksandar Kwasniewski kazao da ce njegova drzava lobirati za Hrvatsku.

Poljska podrzava hrvatska nastojanja da postane clanicom EU i NATO-a, kazao je predsjednik Aleksandar Kwasniewski u Zakopanama, poljskom zimovalistu gdje je primio hrvatskog predsjednika. Ponudio je da Poljska u EU lobira za Hrvatsku koja ce iduceg mjeseca podnijeti zahtjev za clanstvom. Poljska, rekao je Kwasniewski, visoko ocjenjuje promjene u Hrvatskoj, osobito napore u izgradnje pravne drzave i osiguranja ljudskih prava i sloboda. Posebno je istaknuo da su politicke i ekonomske veze izmedju dvije drzave bolje "od kada je Mesic postao predsjednik Hrvatske".

Prije puta u Poljsku predsjednik Mesic kazao je da ce ga Aleksandar Kwasniewski, koji se u cetvrtak vratio iz SAD, informirati o pojedinostima razgovora koje je vodio s americkim predsjednikom. "To me posebno interesira. Poljska ce dobiti oko 10 milijardi dolara za namjensku proizvodnju, a pitanje je da li to moze sama realizirati i zato bi bilo dobro da suradjuju i nasa poduzeca. Nadam se snaznijoj gospodarskoj suradnji nasih dviju drzava." rekao je predsjednik Mesic za Glas Amerike.

Hrvatska i Poljska nemaju otvorenih pitanja. Do sada su potpisale dvadesetak bilateralnih sporazuma s podrucja gospodarstva, kulture, prometa i turizma. Prije godinu dana potpisale su Ugovor o slobodnoj trgovini.

XS
SM
MD
LG