Linkovi

Obveze Sjeverne Koreje (18/1/03) - 2003-01-18


Sjeverna Koreja je, kako se čini, predana radu na svojem programu za razvijanje nuklearnog oružja. Iz nuklearne elektrane u Yongbyonu uklonjene su kamere za nadzor, a inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju rečeno je da napuste zemlju. 10. siječnja, Sjeverna je Koreja najavila da se povlači iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, koji je potpisala 1985. “Sjedinjene Države”, rekao je državni tajnik Colin Powell, “osuđuju ovu akciju Sjeverne Koreje.”

Sjeverna Koreja ponaša se u suprotnosti s međunarodnim konsenzusom o Korejskom poluotoku bez nuklearnog oružja. Kako je rekao gospodin Powell, “Nastavit ćemo biti otvoreni za mogućnost razgovora sa Sjevernom Korejom, ali samo ako će se na razgovorima govoriti o ovom problemu, kojega je izazvala Sjeverna Koreja….Nadamo se,” rekao je gospodin Powell, “da će sjevernokorejsko čelništvo sagledati ludost svojih poteza i shvatiti da ne može zastrašiti međunarodnu zajednicu i Sjedinjene Države.”

Sjeverna Koreja mora eliminirati svoj program za razvoj nuklearnog oružja. “U suprotnom,” rekao je glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer, “Sjeverna će Koreja ponovno pribjeći igri ucjenjivanja. Svijet je,” rekao je gospodin Fleischer, “već prošao ovim putem, koji ne vodi nikamo. Ni sada se ne želimo uputiti tim putem.”

Predsjednik George Walker Bush smatra poteze Sjeverne Koreje “prilikom da se povežu zemlje u susjedstvu Sjeverne Koreje, kao i zemlje diljem svijeta kako bi jasno pokazale Pjongjangu da očekuju rješavanje ovog pitanja mirnim putem.”

Sjedinjene Države će razgovarati sa Sjevernom Korejom. No, rekao je predsjednik Bush, “Sjedinjene Države neće dozvoliti da ih se ucjenjuije. Umjesto toga, iskoristit će ovu priliku da dovedu za pregovarački stol Kineze, Ruse, Južnokorejce i Japance kako bi se našlo mirno rješenje za ovaj sukob.”

XS
SM
MD
LG