Linkovi

Američki vanjskotrgovinski deficit u studenom - $40.1 milijarde (17/1/03) - 2003-01-17


Sjedinjene Države su priopćile da je vanjskotrgovinski deficit - odnos između uvezene i izvezene robe - narastao u studenome na rekordnih 40 milijardi i stotinu milijuna dolara. U odnosu na listopad to predstavlja povećanje od 40 posto.

******

Američka Središnja banka izvjestila je da je u prosincu zabilježen neočekivan pad industrijske proizvodnje. Proizvodnja američkih tvornica, rudnika i energetskih kompanija pala je za 0.2 posto što predstavlja još jedan znak da je američka ekonomija slaba.

Takvu ocjenu potvrđuje i istraživanje Sveučilišta Michigan prema kojem je povjerenje američkih potrošača u ekonomiju palo u siječnju zbog zabrinutosti u vezi mogućeg rata u Iraku i loše situacije na američkom tržištu rada. Raspoloženje američkih potrošača je važno jer potrošnja predstavlja dvije trećine cjelokupne ekonomske aktivnosti u Sjedinjenim Državama.

******

Cijena sirove nafte dostigla je najveću cijenu u protekle dvije godine nakon što su inspektori Ujedinjenih naroda pronašli prazne bojeve glave za kemijsko oružje u Iraku. Cijena barela sirove nafte iz Sjevernog mora jučer je iznosila 32 dolara po barelu, a danas je tek nešto niža.

XS
SM
MD
LG