Linkovi

Tko su favoriti Zlatnog globusa? (17/1/03) - 2003-01-17


Sezona dodjela nagrada u američkoj industriji zabave počinje u nedjelju kada će holivudsko Udruženje stranih novinara dodijeliti Zlatne globuse. Ovogodišnji favoriti uključuju mjuzikl "Chicago" i film "The Hours", isprepletenu priču o sudbini tri žene iz različitih povijesnih razdoblja koje povezuje spisateljski rad Virginije Woolf.

Najveći favorit je "Chicago", mjuzikl pun energije koji govori o ubojstvu u jazz-eri, dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Temeljeći se na brodvejskom mjuziklu iz sedamdesetih, koji je devedesetih bio obnovljen i ponovno postavljen na scenu, "Chicago" je nominiran u osam kategorija Zlatnog globusa, uključujući i za protagoniste Richarda Gerea, Catherine Zeta-Jones i Renee Zellweger.

Drama "The Hours" nominirana je u sedam kategorija, uključujući i glumačke za Nicole Kidman, koja tumači ulogu spisateljice Virginije Woolf, te Meryl Streep, koja tumači ulogu jedne od dviju žena na koje se odrazilo pisanje Virginije Woolf.

Među vodećim dramama ove godine nalazi se i film "About Schmidt", s Jackom Nicholsonom u ulozi jednog običnog čovjeka koji, u prijelaznom momentu života - nakon umirovljenja - zagleda u samoga sebe.

Jack Nicholson nominiran je za najboljeg glumca u jakoj konkurenciji, između ostalih, i Michaela Cainea. Britanski je glumac dobio odlične kritike za svoju ulogu umornog novinara u filmu "The Quiet American".

U kategoriji komedija, veliki su favoriti "Adaptation" - film o funkcioniranju Hollywooda iza kulisa - te "My Big Fat Greek Wedding", potpuno neočekivani hit sezone o obitelji grčkih useljenika u Americi.

Drama iz vremena holokausta, "The Pianist", režisera Romana Polanskog, među vodećim je kandidatima za Zlatni globus za najbolju dramu. U istoj je konkurenciji i drugi dio trilogije "Gospodar prstenova", "Dvije kule", bajka o opasnom putovanju ka izvoru zla, kako bi on bio uništen.

Filmski ep Martina Scorcesea, "Gangs of New York", još je jedan kandidat u više kategorija Zlatnog globusa. Tema filma su protuimigrantski osjećaji u New Yorku, sredinom devetnaestog stoljeća.

Zlatne globuse dodjeljuje Holivudsko udruženje stranih novinara, udruga od devedesetak novinara koji prate industriju zabave. Globusi često nagovješćuju pobjednike u mnogo prestižnijoj dodjeli Oskara, koji se dodjeljuju u ožujku, te im stoga Hollywood pridaje veliku pažnju. Svečanost će biti televizijski prenošena u 130 zemalja.

XS
SM
MD
LG