Linkovi

Europski žuti tisak o Kostelićevim 'komplimentima nacizmu' (17/1/03) - 2003-01-17


Skijaševa pohvala fašizmu predstavljala je dva dana temu od interesa žutom tisku u dijelu Europe.

Dva dana, sve dok sporni koktel izjava nije opisao kao "namještaljku istrgnutu iz konteksta", Ivica Kostelić bio je neplanirani junak dijelu žutog europskog tiska. Ne baš glavna zvijezda, za to su ipak rezervirane sportske stranice, no malo je novina propustilo zabilježiti skijaševe navodne komplimente fašizmu pozivajući se na pisanje tjednika Nacional i agencijske izvore.

Priča je potom proširena izjavama drugog muškog člana obitelji, tako da su čitatelji španjolskih tabloida, zahvaljujući tamošnjoj novinskoj agenciji EP, saznali da otac Kostelić ne želi plaćati ni porez. Ovo, naravno, nije izazvalo nikakvo čuđenje budući da je malo sportskih zvijezda koje su spremne podijeliti dohotak s poreskim vlastima, te većina koristi blagodati lagodne porezne klime Monte Carla.

Budući da skijaška obitelj iz zemlje bez skijaških centara stvara komplekse skijaškim velesilama, a tamošnju javnost zanima sve što je u vezi sa snijegom, priča o pohvali fašizma doletjela je na naslovnice u alpskim državama. Austrijski su mediji, uključujući i one malobrojne iz kategorije ozbilnjih, unisono postavljali pitanje sponzorstva austrijske banke Hypo. Iz banke su odmah obećali sankcije zvijezdi - pokaže li se da je citat iz Nacionala istinit.

Talijanske su novine također, iako ne na naslovnicama, prežvakavale još jedan - kako se navodilo - "primjer hrvatskog fašizma", dok su se Nijemci suzdržali prevelikih priča, prenijeli agencijske citate čekajući rasplet i, naravno, završetak utrke Svjetskog kupa u Wengenu.

Skijaška obitelj Kostelić nije do sada bivala zanimljiva tabloidima – njihovo je djelovanje pokrivano na sportskim stranicama i u Europi su, primjerice, olimpijska zlata Janice Kostelić dobila manje publiciteta od manjih sportskih dosega razglašenijih zvijezda iz Francuske, Švicarske ili Italije.

Epizoda s izjavom Ivice Kostelića izuzetak je od pravila na koji novine, pogotovo žuti tisak, prate relativno nepopularano skijanje. Tabloidima se u zimskoj stanci više sviđa ruska tenisačica Ana Kournikova.

Na kraju ove priče, agencije su prenijele sportašev demanti. Talijanima se svidjela poruka kako "katolička familija Kostelić ne prihvaća ideje nacizma", dok u Austriji još uvijek traže pravi razlog šampionovom verbalnom ispadu držeći ispriku "patetičnom".

Dio borbe stavova prenesen je i na internet, gdje je na skijaševom web-siteu osvanulo mnoštvo poruka, od nekoliko očinskih do duhovitih i sarkastičnih, uključujući "pozdrave" Mussolinija i Austrijanca Joerga Haidera.

XS
SM
MD
LG